the atari ST screen resolution

Discuss your favourite artists, styles, art packages and much more in this section

Moderator: Moderator Team

Post Reply
User avatar
FedePede04
Atari God
Atari God
Posts: 1215
Joined: Fri Feb 04, 2011 12:14 am
Location: Denmark
Contact:

the atari ST screen resolution

Post by FedePede04 »

Hi
i don't know if this is the right forum, feel free to move it.

I have a question.

what was atari screen resolution when you removed the 4 screen borders in low res.
could the borders also be remove for mid res and high res. if yes what was the resolution in mid and high res.

Best Regards
Peter
Atari will rule the world, long after man has disappeared

sometime my English is a little weird, Google translate is my best friend :)
User avatar
exxos
Fuji Shaped Bastard
Fuji Shaped Bastard
Posts: 4933
Joined: Fri Mar 28, 2003 8:36 pm
Location: England
Contact:

Re: the atari ST screen resolution

Post by exxos »

I'm not totally sure, but I think you got about 30px on vertical, maybe extra 50 or so left and right ? I have not seen this done in any other res, not sure if it can be done, maybe someone else here can help you better.

Though its not a simple removal of borders, it switched between 50hz and 60hz constantly to get the bottom border removed, but this takes up a lot of CPU time. I assume it has not been done in med res as there are more pixels at work so its possible the CPU just isn't fast enough. I think removing all the borders will take up most of the CPU time anyway.

In anycase, the more borders you "remove" the more cpu time it will take, You end up with very little CPU time after a full removal. HTH.
User avatar
Cyprian
10 GOTO 10
10 GOTO 10
Posts: 2229
Joined: Fri Oct 04, 2002 11:23 am
Location: Warsaw, Poland

Re: the atari ST screen resolution

Post by Cyprian »

as far as I remember it was 416 x 276 for ST LOW
Mega ST 1 / 7800 / Portfolio / Lynx II / Jaguar / TT030 / Mega STe / 800 XL / 1040 STe / Falcon030 / 65 XE / 520 STm / SM124 / SC1435
DDD HDD / AT Speed C16 / TF536 / SDrive / PAK68/3 / Lynx Multi Card / LDW Super 2000 / XCA12 / SkunkBoard / CosmosEx / SatanDisk / UltraSatan / USB Floppy Drive Emulator / Eiffel / SIO2PC / Crazy Dots / PAM Net
Hatari / Steem SSE / Aranym / Saint
http://260ste.atari.org
User avatar
FedePede04
Atari God
Atari God
Posts: 1215
Joined: Fri Feb 04, 2011 12:14 am
Location: Denmark
Contact:

Re: the atari ST screen resolution

Post by FedePede04 »

Thanks guys.

i think that i have found another way to skin the cat.

The thing is that i am thinking of making a drawing program for the Atari, but on the PC.
so insted of a fixed resolution for the no border mode, i think i will make it, so you can chose a custom screen size.

but thanks again.
Best Regards
Peter
Atari will rule the world, long after man has disappeared

sometime my English is a little weird, Google translate is my best friend :)
User avatar
Cyprian
10 GOTO 10
10 GOTO 10
Posts: 2229
Joined: Fri Oct 04, 2002 11:23 am
Location: Warsaw, Poland

Re: the atari ST screen resolution

Post by Cyprian »

try GraphFx2 on pc or atari
Mega ST 1 / 7800 / Portfolio / Lynx II / Jaguar / TT030 / Mega STe / 800 XL / 1040 STe / Falcon030 / 65 XE / 520 STm / SM124 / SC1435
DDD HDD / AT Speed C16 / TF536 / SDrive / PAK68/3 / Lynx Multi Card / LDW Super 2000 / XCA12 / SkunkBoard / CosmosEx / SatanDisk / UltraSatan / USB Floppy Drive Emulator / Eiffel / SIO2PC / Crazy Dots / PAM Net
Hatari / Steem SSE / Aranym / Saint
http://260ste.atari.org
User avatar
FedePede04
Atari God
Atari God
Posts: 1215
Joined: Fri Feb 04, 2011 12:14 am
Location: Denmark
Contact:

Re: the atari ST screen resolution

Post by FedePede04 »

Cyprian_K wrote:try GraphFx2 on pc or atari
i try it a couple of years ago, there were some things that I did not like. it was something with palettes, and some other small things.
i also think that the program missing some features.

but thanks for the heads up :cheers:
Best Regards
Peter
Atari will rule the world, long after man has disappeared

sometime my English is a little weird, Google translate is my best friend :)
User avatar
607
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 228
Joined: Tue Aug 16, 2016 3:20 pm
Location: Amersfoort, the Netherlands
Contact:

Re: the atari ST screen resolution

Post by 607 »

I hope it's okay that I reuse this forum. I have managed to get a picture with lots of colours (way more than 16) to load up using PhotoChrome and PCSVIEW2, and I wonder if it's possible to make it stretch to the outer edges of the screen. Does anyone have experience with this? I have done a fair bit of research and am very glad I was able to get the colour trick to work, but the resolution trick seems even more daunting!
Post Reply

Return to “Discussion”