ZX81 (ZX01 core)

https://github.com/mist-devel/mist-board/wiki

Moderators: Mug UK, Zorro 2, Greenious, spiny, Moderator Team

tdg8934
Atarian
Atarian
Posts: 5
Joined: Wed Jun 21, 2017 7:26 pm

ZX81 (ZX01 core)

Postby tdg8934 » Thu Jun 22, 2017 3:28 pm

I originally bought my MIST as another alternative to using it as a ZX81. However, so far I have been able to get cores working for Minimig (Amiga), Colecovision, Atari800, C64, A2600 but not for the ZX81. When I rename the zx01_170223.rbf to core.rbf and boot up my MIST, it flashes the red LED fast for about 3-5 seconds and then goes out. My VGA monitor never comes on and certainly not to see a "K" symbol as I would expect. I live in the USA (Chicago area) and have been frustrated with this for some time now. Has anyone gotten this to work?

https://github.com/mist-devel/mist-bina ... cores/zx01

ericgus
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 342
Joined: Fri Apr 08, 2016 4:53 am
Location: Boston MA - USA

Re: ZX81 (ZX01 core)

Postby ericgus » Thu Jun 22, 2017 5:54 pm

Perhaps your monitor doesn't support the video signal generated by the core (this is a big issue with Mist and a great number of cores.. some work fine.. other cores dont.. personally I found Samsung monitors most compatible .. others have said BenQ are good as well) .. When I am home I can try this core on my setup which is pretty adaptable and see what I get.. secondly are you using the most recent MiST firmware as well?

User avatar
DrOG
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 213
Joined: Sun Jul 31, 2016 8:23 pm
Location: Gyula, Hungary

Re: ZX81 (ZX01 core)

Postby DrOG » Thu Jun 22, 2017 6:39 pm

This core has a non-standard video output, we discussed it already in another topic:

viewtopic.php?f=101&t=31182

Just tested with my BenQ BL912, but had no luck: the screen remains black. On my Belinea CRT the top of the picture is distorted, "skewed" in PAL and NTSC modes also.

tdg8934
Atarian
Atarian
Posts: 5
Joined: Wed Jun 21, 2017 7:26 pm

Re: ZX81 (ZX01 core)

Postby tdg8934 » Thu Jun 22, 2017 7:47 pm

I am saddened by this. I did send my MIST back to Lotharek? as I had bricked the firmware (locked up when updating) - expensive shipping between Chicago and Poland and he sent it back working again (assuming he put the latest firmware on).

On another note, I have ordered a new custom ZX81 board called ZXmore from Germany which looks promising: http://www.sellmyretro.com/offer/details/11719

Tim

ericgus
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 342
Joined: Fri Apr 08, 2016 4:53 am
Location: Boston MA - USA

Re: ZX81 (ZX01 core)

Postby ericgus » Fri Jun 23, 2017 4:14 am

For what its worth the Samsung SyncMaster 715v monitor works with this core ..

tdg8934
Atarian
Atarian
Posts: 5
Joined: Wed Jun 21, 2017 7:26 pm

Re: ZX81 (ZX01 core)

Postby tdg8934 » Fri Jun 23, 2017 10:02 am

I'm using an HP 23" monitor with VGA and HDMI I bought a few years back.

tdg8934
Atarian
Atarian
Posts: 5
Joined: Wed Jun 21, 2017 7:26 pm

Re: ZX81 (ZX01 core)

Postby tdg8934 » Wed Jul 19, 2017 3:57 pm

I tried the ZX81 (ZX01 core) on a Samsung monitor I picked up at Goodwill for almost nothing (has a green line down the middle - ugh) and the core worked. So it was an actual monitor issue as my HP monitor did not work with it.


Return to “MiST”

Who is online

Users browsing this forum: NML32, schombi and 0 guests