[SOLVED] 800XL Black and White Image

All discussions about the Atari 8bit range of machines.

Moderators: Mug UK, Silver Surfer, Moderator Team

User avatar
lavalamp
Atariator
Atariator
Posts: 21
Joined: Tue Aug 08, 2017 8:36 pm

[SOLVED] 800XL Black and White Image

Postby lavalamp » Sat Aug 19, 2017 11:03 pm

Hi,

Its been a Iong time since I fired up an 800XL (PAL). I tried it first using the RF Out which produces the normal blue background booted in basic on a TV.

I scored a Mercury CRT Monitor and bought a Monitor to SCART cable for the XL. When fired up the image is completely dark and dim. Barely visible. I then discovered a RGB/STATUS button on the back of the mercury that resulted in the image appearing, but B&W when booted.

Is this a cable fault or is it possible the monitor is NTSC? It shouldnt be, but its doesnt state what it is.

:shrug:

Cheers!
Last edited by lavalamp on Fri Sep 08, 2017 5:38 am, edited 1 time in total.
Atari Lynx
Atari 7800 + Composite Video Mod
Atari Lynx
Atari Jaguar + CDROM + CatBox
Atari 800XL + SIO2SD + Sofia RGB + 1029 Dot Matrix Printer + 1010 Tape Drive + 1050 Disk Drive + CX77 Tablet
Atari 4160 STe + TOS 2.06 + Megafile 30 + SF314 + HxC USB + EXXOS PSU
_____________________________________________________________________________________________

I enjoy STOS and Atari / Turbo BASIC Programming

User avatar
lavalamp
Atariator
Atariator
Posts: 21
Joined: Tue Aug 08, 2017 8:36 pm

Re: 800XL Black and White Image

Postby lavalamp » Wed Aug 23, 2017 8:48 pm

It turns out I did have a NTSC monitor :roll:

But I have a new issue, do I have a faulty ANTIC chip in my XL?

Image

Image
Atari Lynx
Atari 7800 + Composite Video Mod
Atari Lynx
Atari Jaguar + CDROM + CatBox
Atari 800XL + SIO2SD + Sofia RGB + 1029 Dot Matrix Printer + 1010 Tape Drive + 1050 Disk Drive + CX77 Tablet
Atari 4160 STe + TOS 2.06 + Megafile 30 + SF314 + HxC USB + EXXOS PSU
_____________________________________________________________________________________________

I enjoy STOS and Atari / Turbo BASIC Programming

User avatar
lavalamp
Atariator
Atariator
Posts: 21
Joined: Tue Aug 08, 2017 8:36 pm

[SOLVED] 800XL Black and White Image

Postby lavalamp » Fri Sep 08, 2017 5:38 am

Happy to report that replacing the GTIA chip fixed the issue. :D
Atari Lynx
Atari 7800 + Composite Video Mod
Atari Lynx
Atari Jaguar + CDROM + CatBox
Atari 800XL + SIO2SD + Sofia RGB + 1029 Dot Matrix Printer + 1010 Tape Drive + 1050 Disk Drive + CX77 Tablet
Atari 4160 STe + TOS 2.06 + Megafile 30 + SF314 + HxC USB + EXXOS PSU
_____________________________________________________________________________________________

I enjoy STOS and Atari / Turbo BASIC Programming


Social Media

     

Return to “The Atari 8bit corner”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest