130XE 1mb upgrade

All discussions about the Atari 8bit range of machines.

Moderators: Mug UK, Silver Surfer, Moderator Team

User avatar
Atari030
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 491
Joined: Mon Feb 27, 2012 6:14 am
Location: Melbourne, Australia

130XE 1mb upgrade

Postby Atari030 » Fri Feb 12, 2016 9:45 pm

G'day, seems the A8 corner is pretty quiet. I'm slowly going through the dead Atari's and find myself looking at my spare parts 130XE. I resurrected a 600XL a few years ago and rebuilt two 130XE's into one good one. I suspect the issue with the leftovers is the DRAM. I didn't want to upgrade my good 130XE but figure a 1mb upgrade would be faster than replacing all the DRAM anyway.

So my question is, what is avaliable for 1MB upgrades in the 130XE these days? Is Bob Wooleys still the way to go?

User avatar
galax
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 208
Joined: Tue May 27, 2014 5:47 pm
Location: Toronto, Canada

Re: 130XE 1mb upgrade

Postby galax » Fri Feb 12, 2016 10:04 pm

Lotharek makes one: http://lotharek.pl/product.php?pid=67

People are more into the ST line around here, there are more A8ers over at AtariAge: http://atariage.com/forums/forum/12-ata ... computers/

User avatar
Atari030
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 491
Joined: Mon Feb 27, 2012 6:14 am
Location: Melbourne, Australia

Re: 130XE 1mb upgrade

Postby Atari030 » Fri Feb 12, 2016 11:26 pm

I'm reading over there now, a lot to digest. Looks the the u1mu isn't as compatible as I'd like.

Not so much A8 love around here?

We have the technology. ;-)

User avatar
galax
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 208
Joined: Tue May 27, 2014 5:47 pm
Location: Toronto, Canada

Re: 130XE 1mb upgrade

Postby galax » Fri Feb 12, 2016 11:52 pm

Well tagline at the top of the page is is "A forum about Atari 16/32 computers and their clones." - I never saw an A8 machine growing up in the UK. I only bought a 65XE recently because it looks just like a baby ST ;)

User avatar
Atari030
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 491
Joined: Mon Feb 27, 2012 6:14 am
Location: Melbourne, Australia

Re: 130XE 1mb upgrade

Postby Atari030 » Sat Feb 13, 2016 12:33 am

I guess, my first Atari was a 800Xl back in the early 80's. I didn't get an ST til the 90's. Now I have too many. :-)

I was trying to resist the can of worms over at atariage, I struggle enough here sometimes.

bugs
Atari freak
Atari freak
Posts: 54
Joined: Wed Jan 13, 2016 2:02 am
Location: Toronto, Canada

Re: 130XE 1mb upgrade

Postby bugs » Sat Feb 13, 2016 3:07 am

Ive always had the impression that atariage was more north american based users who were exposed to the 8 bit line growing up, the ST's didn't exactly fare well in the USA for a number of reasons, but did very well in europe and the UK. There have been an impressive number of 8bit projects and upgrades over the years and the 8bit community is very active on that forum. Ditto here for the ST/TT/Falcon line.
Atari Falcon *2, Phantom,CT63, TT030, MegaSte with crazydots, Mega ST4 soon with exxo booster, Mega ST2, 1040STE, 1040STFM, 130xe *2, 1200xl nib, 800xl nib, 800, 400 (first computer from new) Lotharek MIST

ctirad
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 212
Joined: Sun Jul 15, 2012 9:44 pm

Re: 130XE 1mb upgrade

Postby ctirad » Sat Feb 13, 2016 10:32 am

Atari030 wrote: I didn't want to upgrade my good 130XE but figure a 1mb upgrade would be faster than replacing all the DRAM anyway.


When you upgrade RAM to 1MB or any other size, you're still have to have base 64kB onboard RAM fully functional.
The only exception are my external RAM cards, that are capable of disabling the internal RAM and serve as its replacement.
See http://atariage.com/forums/topic/232856-ram320xe576-order-thread/

User avatar
Atari030
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 491
Joined: Mon Feb 27, 2012 6:14 am
Location: Melbourne, Australia

Re: 130XE 1mb upgrade

Postby Atari030 » Sat Feb 13, 2016 11:41 am

Cheers citrad, I did stumble on that. It looks like a pretty handy device.

Kubik
Obsessive compulsive Atari behavior
Obsessive compulsive Atari behavior
Posts: 144
Joined: Thu Jan 28, 2016 8:10 pm

Re: 130XE 1mb upgrade

Postby Kubik » Thu Mar 03, 2016 9:32 am

I was considering the 1MB SIMM update, and found out there are quite many possibilities, so I went the easy path and expanded the 130XE to 320XE, that's an easy one. The 1MB SIMM update is still on my TODO list, but I don't have any spare 130XE right now. I've got two, one will remain pristine, the other one has that 320XE mod already.
I am expecting some 800XLs in a few months, and might go that path instead.
There's actually quite a number of 1MB SIMM updates - I need to review them and evaluate. As a beginner, I am not quite up to speed with all those RAMBO/COMPYSHOP etc. standards :)
Ctirad's module is impressive, and I've heard a lot of positive feedback - but I don't like such a big beast sticking out from my Atari. It always reminds me the legendary TI99/4A expansions :)
Image

User avatar
Atari030
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 491
Joined: Mon Feb 27, 2012 6:14 am
Location: Melbourne, Australia

Re: 130XE 1mb upgrade

Postby Atari030 » Thu Mar 03, 2016 12:24 pm

It is easy to get carried away. :D

I noticed a 4mb and CPU upgrade on Atari age, atm I'm just reading and reading more. I think I'll end up replacing the RAM on my stuffed one. Can't hurt as I've socketed and replaced everything else.

PasMus
Atarian
Atarian
Posts: 3
Joined: Sun Mar 20, 2016 8:17 am

Re: 130XE 1mb upgrade

Postby PasMus » Sun Mar 20, 2016 8:28 am

My first Atari was 130XE, my class mates had 800XL. After half year we upgraded the data transfer from the magnetic tape with some extra wire and software cartridge called Turbo2000 (it was year 1988). Later on I tried to upgrade RAM from initial 128KB to 1MB and bought another cartridge, it is pretty cheap nowaday. Later I tried 16bit Atari 520ST with floppy drive, mostly for games and music composition, lasted 10 years and now it is sold :)
My work: Šroubové kompresory
My hobby: Especially Chess:) on my Atari 130XE, Graphics rendering, Games fanatic.

User avatar
arcx
Retro freak
Retro freak
Posts: 16
Joined: Tue Jan 19, 2016 12:13 am

Re: 130XE 1mb upgrade

Postby arcx » Sun Mar 27, 2016 10:04 pm

So why did you sell it? I find use for mine especially with ST line. I used to have an A8 as a kid. Wish I had kept it, of course.

User avatar
Atari030
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 491
Joined: Mon Feb 27, 2012 6:14 am
Location: Melbourne, Australia

Re: 130XE 1mb upgrade

Postby Atari030 » Tue Mar 29, 2016 10:35 pm

Now is the time to buy them all back again. :-)


Social Media

     

Return to “The Atari 8bit corner”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest