CT60e impossible to flash

Discuss CT60/CT63, CTPCI, SuperVidel and EtherNAT hardware here.

Moderators: Mug UK, moondog/.tSCc., [ProToS], lp, Moderator Team

Faucon2001
Atari Super Hero
Atari Super Hero
Posts: 645
Joined: Sat Oct 26, 2013 11:19 pm
Location: Brasil
Contact:

CT60e impossible to flash

Postby Faucon2001 » Sun May 14, 2017 1:26 am

I want to flash the TOS 2.01 in order to use my CTPCI, but with Flash tool CT60 2.01, when I am trying to program the flash I get an error message "Unknown flash device! ($00C2258) and the installation abort.
Any clue?
Philippe

Firebee, Falcon, STE, Aranym Box, Hatari Pi Box.
My music http://www.philippeworld.net/
My photography http://phil-67.deviantart.com/
EasyAraMint, BeeKey and BeePi https://sites.google.com/site/emaappsarch/home

mikro
Atari God
Atari God
Posts: 1284
Joined: Sat Sep 10, 2005 11:11 am
Location: Brisbane, Queensland, Australia
Contact:

Re: CT60e impossible to flash

Postby mikro » Sun May 14, 2017 1:43 am

Well, assuming you're doing this with the CT60e, I'd try flash060.prg from that the CT60e package.

User avatar
wongck
Ultimate Atarian
Ultimate Atarian
Posts: 11976
Joined: Sat May 03, 2008 2:09 pm
Location: Far East
Contact:

Re: CT60e impossible to flash

Postby wongck » Sun May 14, 2017 3:41 am

from what I read, old tools from Didier does not work with Ct60e because of some newer chips.
use those from the Ct60e package.
My Stuff: FB/Falcon CT63+CTPCI_ATI_RTL8139 14+512MB 30GB HDD CF HxC_SD/ TT030 68882 4+32MB 520MB Nova/ 520STFM 4MB Tos206 SCSI
Shared SCSI Bus:ScsiLink ethernet, 9GB HDD,SD-reader @ http://phsw.atari.org
My Atari stuff for sale - click here for list

Faucon2001
Atari Super Hero
Atari Super Hero
Posts: 645
Joined: Sat Oct 26, 2013 11:19 pm
Location: Brasil
Contact:

Re: CT60e impossible to flash

Postby Faucon2001 » Sun May 14, 2017 3:58 am

Yes it's a CT60e
I used the right flash60.prg from the CT60e package.
Philippe

Firebee, Falcon, STE, Aranym Box, Hatari Pi Box.
My music http://www.philippeworld.net/
My photography http://phil-67.deviantart.com/
EasyAraMint, BeeKey and BeePi https://sites.google.com/site/emaappsarch/home

User avatar
paul92706
Atari God
Atari God
Posts: 1342
Joined: Mon Apr 25, 2011 4:28 am
Location: Orange, CA

Re: CT60e impossible to flash

Postby paul92706 » Sun May 14, 2017 7:18 pm

Faucon2001 wrote:Yes it's a CT60e
I used the right flash60.prg from the CT60e package.

i think you need CTPCITOS.BIN that's what i flashed my CT63 with and CTPCI.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Atari Falcon CT60/CTPCI 14MB+ 512mb ATI9250 + NetUSBee
Atari Falcon030 CF 4gb + NetUSBee+ 14MB Ram
Atari TT030 2meg STRAM/16meg TTRAM + Nova Adaptor +Maxtor SCSI HD + DaynaPort Pocket SCSI

Faucon2001
Atari Super Hero
Atari Super Hero
Posts: 645
Joined: Sat Oct 26, 2013 11:19 pm
Location: Brasil
Contact:

Re: CT60e impossible to flash

Postby Faucon2001 » Sun May 14, 2017 7:54 pm

Or I mixed up all my archives or I am an ass or both :oops:
Anyway, I have finally managed to flash the CT60e by reloading the TOS-1.03 master archive and using CT60flash from it.
I have tried to flash TOS 2.01 from Willy site, TOS 2.01 from Didier and TOS 2.02 from Didier : udpate goes on well but after reboot I have a black screen and the CT60e doesn't boot anylonger. I have to reflash TOS1.03c or TOS 1.03d which are the only one to work.
Have I missed something?

Thanks Paul, I will give a try.
Philippe

Firebee, Falcon, STE, Aranym Box, Hatari Pi Box.
My music http://www.philippeworld.net/
My photography http://phil-67.deviantart.com/
EasyAraMint, BeeKey and BeePi https://sites.google.com/site/emaappsarch/home

Faucon2001
Atari Super Hero
Atari Super Hero
Posts: 645
Joined: Sat Oct 26, 2013 11:19 pm
Location: Brasil
Contact:

Re: CT60e impossible to flash

Postby Faucon2001 » Sun May 14, 2017 8:50 pm

Paul, same result with your TOSCTPCI.BIN : CT60e doesn't boot.
I have tried also TOS 1.04-pm which works.
So it seems that none of TOS above 2.xx works on my setup.
Strange. Have I forgotten something. Any clue?
Philippe

Firebee, Falcon, STE, Aranym Box, Hatari Pi Box.
My music http://www.philippeworld.net/
My photography http://phil-67.deviantart.com/
EasyAraMint, BeeKey and BeePi https://sites.google.com/site/emaappsarch/home

mikro
Atari God
Atari God
Posts: 1284
Joined: Sat Sep 10, 2005 11:11 am
Location: Brisbane, Queensland, Australia
Contact:

Re: CT60e impossible to flash

Postby mikro » Sun May 14, 2017 10:26 pm

Faucon2001 wrote:I have tried also TOS 1.04-pm which works.
So it seems that none of TOS above 2.xx works on my setup.
Strange. Have I forgotten something. Any clue?

Unfortunately, since 1.04 is the last fully open sourced version we can only speculate what Didier's code is doing in 2.xx. The ACP guys have the (more or less) latest FireTOS source code tree (which contains also CT60/CTPCI TOS) but since they can't reach Didier anymore, they are a bit hesitant to let it go.

Faucon2001
Atari Super Hero
Atari Super Hero
Posts: 645
Joined: Sat Oct 26, 2013 11:19 pm
Location: Brasil
Contact:

Re: CT60e impossible to flash

Postby Faucon2001 » Sun May 14, 2017 10:49 pm

And though TOS 1.04-pm detects my Radeon and other PCI cards, boot with the Radeon freezes. So I guess that 2.xx may improve.
Does it mean that the CTPCI can't work with the CT60e because patches above 2.xx are not compatible with the CT60e?
That's a very bad news :-(
Philippe

Firebee, Falcon, STE, Aranym Box, Hatari Pi Box.
My music http://www.philippeworld.net/
My photography http://phil-67.deviantart.com/
EasyAraMint, BeeKey and BeePi https://sites.google.com/site/emaappsarch/home

User avatar
wongck
Ultimate Atarian
Ultimate Atarian
Posts: 11976
Joined: Sat May 03, 2008 2:09 pm
Location: Far East
Contact:

Re: CT60e impossible to flash

Postby wongck » Sun May 14, 2017 10:59 pm

I would suspect that the v2.0x firmware has some hard coded address and we all know that the chips are different on the CT60e.
Since even simple flashing needs a new proggie.
No wonder it was not made to fit the CTPCI without any "mod".
So still the best bet would be that other "competing" video card.
My Stuff: FB/Falcon CT63+CTPCI_ATI_RTL8139 14+512MB 30GB HDD CF HxC_SD/ TT030 68882 4+32MB 520MB Nova/ 520STFM 4MB Tos206 SCSI
Shared SCSI Bus:ScsiLink ethernet, 9GB HDD,SD-reader @ http://phsw.atari.org
My Atari stuff for sale - click here for list

mikro
Atari God
Atari God
Posts: 1284
Joined: Sat Sep 10, 2005 11:11 am
Location: Brisbane, Queensland, Australia
Contact:

Re: CT60e impossible to flash

Postby mikro » Mon May 15, 2017 4:16 am

Let's not jump into quick conclusions, CT60e201.bin has exactly the same set of fixes as 1.03d. I think I know what's Philippe's problem -- I bet you don't upload drivers.hex from tos_drivers.lzh. As stated in 2.01's readme.txt:

- ct60tos.bin has boot + tos404 + atari diag.
- boot.hex is just the boot and not destroy the other part of the flash like drivers.hex if drivers for the CTPCI used.

For more informations read CT60.HYP.


So what you basically have to do is to flash the TOS and then overwrite atari diagnostic rom with drivers.hex.

User avatar
wongck
Ultimate Atarian
Ultimate Atarian
Posts: 11976
Joined: Sat May 03, 2008 2:09 pm
Location: Far East
Contact:

Re: CT60e impossible to flash

Postby wongck » Mon May 15, 2017 11:24 am

I really hope that falcon2001 missed out the driver.hex and gets his CTPCi working.
My Stuff: FB/Falcon CT63+CTPCI_ATI_RTL8139 14+512MB 30GB HDD CF HxC_SD/ TT030 68882 4+32MB 520MB Nova/ 520STFM 4MB Tos206 SCSI
Shared SCSI Bus:ScsiLink ethernet, 9GB HDD,SD-reader @ http://phsw.atari.org
My Atari stuff for sale - click here for list

Faucon2001
Atari Super Hero
Atari Super Hero
Posts: 645
Joined: Sat Oct 26, 2013 11:19 pm
Location: Brasil
Contact:

Re: CT60e impossible to flash

Postby Faucon2001 » Mon May 15, 2017 2:36 pm

In order to be sure that I have not mixed up different drivers as I have tested almost everything available from the Net, I started again from scratch, using :
- Flash060.prg for CT60 Tos Master : https://github.com/mikrosk/ct60tos/tree/master
- CT60e201.bin from Willy site : http://jil.guru/32bit/CT60e/TOS/Legacy/
- Drivers.hex from https://github.com/mikrosk/ct60tos/tree/drivers

Flash went on well, first CT60e201.bin and then Drivers.hex.
I switched off the Falcon, waited a few minutes, and started it again. The Falcon didn't boot in CT60e mode : infinite black screen and no HDD activity. So back to square 1, and 1.03d version without CTPCI :-(

Miro, I know that you have both CT63 and CT60e : have you been able to flash CT60TOS 2.01 on your CT60e?
Philippe

Firebee, Falcon, STE, Aranym Box, Hatari Pi Box.
My music http://www.philippeworld.net/
My photography http://phil-67.deviantart.com/
EasyAraMint, BeeKey and BeePi https://sites.google.com/site/emaappsarch/home

mikro
Atari God
Atari God
Posts: 1284
Joined: Sat Sep 10, 2005 11:11 am
Location: Brisbane, Queensland, Australia
Contact:

Re: CT60e impossible to flash

Postby mikro » Tue May 16, 2017 12:52 am

Hmm, in that case something funky is going on, maybe detection of the CTCM went crazy, hard to say (again: closed source).

It's true I have a CT60, CT63 and CT60e but the former two are 15 000 km away. :) To be honest I haven't tried to flash anything yet but I remember a thread with Willy who said 2.01 boots for him (while 1.04a doesn't). What about removing CTPCI and booting without it?

Faucon2001
Atari Super Hero
Atari Super Hero
Posts: 645
Joined: Sat Oct 26, 2013 11:19 pm
Location: Brasil
Contact:

Re: CT60e impossible to flash

Postby Faucon2001 » Tue May 16, 2017 1:13 am

With or without CTPCI, impossible to boot 2.01 + Driver.hex. Same thing without Driver.hex
With 1.04 (without Driver.hex) it boots, CTPCI is detected and Radeon and USB card are detected. But nothing is setup.
With 1.04 + Driver.hex, the Radeon starts its configuration sequence then the boot freeze.
I am going to send a message to Willy, if he managed to boot with 2.01 I may have missed something.
Philippe

Firebee, Falcon, STE, Aranym Box, Hatari Pi Box.
My music http://www.philippeworld.net/
My photography http://phil-67.deviantart.com/
EasyAraMint, BeeKey and BeePi https://sites.google.com/site/emaappsarch/home

User avatar
paul92706
Atari God
Atari God
Posts: 1342
Joined: Mon Apr 25, 2011 4:28 am
Location: Orange, CA

Re: CT60e impossible to flash

Postby paul92706 » Wed May 17, 2017 4:20 am

Philippe are you overclocked to 92MHz or more? i had a problem with CT63 and CTPCI when i was overclocked past 92Mhz, my CTPCI and Radeon was not working correctlyand CT63 would badly crash! If your overclocked bring it down to 66Mhz and try the whole process of flashing again from scratch and see what that does. For some reason the CTPCI can't handle 92Mhz and over.
Atari Falcon CT60/CTPCI 14MB+ 512mb ATI9250 + NetUSBee
Atari Falcon030 CF 4gb + NetUSBee+ 14MB Ram
Atari TT030 2meg STRAM/16meg TTRAM + Nova Adaptor +Maxtor SCSI HD + DaynaPort Pocket SCSI

Rustynutt
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 379
Joined: Wed Mar 21, 2012 7:38 am
Location: Oregon
Contact:

Re: CT60e impossible to flash

Postby Rustynutt » Thu May 18, 2017 7:40 am

Patrice Mandin patched 2.01 for something it was improperly doing on his machine (real technical, ehh?) for his own use.
Flashed my CT60 with it, before going back to 1.03 (4).
Downloaded from his site, looked all over "heck" and can't find it again.
Might look around for his patched version. I can look, but may have deleted it already.

User avatar
paul92706
Atari God
Atari God
Posts: 1342
Joined: Mon Apr 25, 2011 4:28 am
Location: Orange, CA

Re: CT60e impossible to flash

Postby paul92706 » Thu May 18, 2017 6:59 pm

I did not have issue flashing with 2.01, but then again i don't have CTPCI attached.
Atari Falcon CT60/CTPCI 14MB+ 512mb ATI9250 + NetUSBee
Atari Falcon030 CF 4gb + NetUSBee+ 14MB Ram
Atari TT030 2meg STRAM/16meg TTRAM + Nova Adaptor +Maxtor SCSI HD + DaynaPort Pocket SCSI

Faucon2001
Atari Super Hero
Atari Super Hero
Posts: 645
Joined: Sat Oct 26, 2013 11:19 pm
Location: Brasil
Contact:

Re: CT60e impossible to flash

Postby Faucon2001 » Mon May 22, 2017 11:15 am

Hi, I did again some tests this weekend with CT60TOS from 1.03c to 2.02 + drivers.hex from different sources (Willy, Mikro, Didier, AtariForge), with the CT60e @ 66.6 MHz and with or without the CTPCI connected.
The only versions to work (not crashing) are of course CT60Tos 1.03c, CT60Tos.bin 1.04 and CTPCITOS.bin 1.04 from Atari Forge+ drivers.hex 1.01 (both version from Atari Forge and from Mikro Github which is a few days newer).
CTPCI is correctly detected and all PCI cards are enumerated, and the system boots gently under TOS or Mint.
But I was not able to use the Radeon with it, nor with radeonconf.cpx nor with fvdi which both crash. In fact, the Radeon emulator doesn't seems to start.
All versions above 2.0x don't boot at all (black screen). I believe that I will need to update the ABE & SDR now.
The CT60e is with the stock ABE & SDR : what version is it? Where can I find the original files? Can I flash the CT60e with ABE & SDR v7?
Also, I have bought the CTPCI used and how can I know what firmware has been installed on it? The CT60e boot doesn't show anymore the CTPCI firmware version.
I will receive a JTAG parallel cable in a few days but before messing up with the CT60e firmware I would like to know if CT60/CT63 old firmware are compatible with it.
Philippe

Firebee, Falcon, STE, Aranym Box, Hatari Pi Box.
My music http://www.philippeworld.net/
My photography http://phil-67.deviantart.com/
EasyAraMint, BeeKey and BeePi https://sites.google.com/site/emaappsarch/home

mikro
Atari God
Atari God
Posts: 1284
Joined: Sat Sep 10, 2005 11:11 am
Location: Brisbane, Queensland, Australia
Contact:

Re: CT60e impossible to flash

Postby mikro » Mon May 22, 2017 11:36 am

I guess you can ask Willy, both (5 & 7) are OK to have for plain CT60e. You can find both here: https://mikrosk.github.io/ct60tos/CT60/ ... update.htm

Faucon2001
Atari Super Hero
Atari Super Hero
Posts: 645
Joined: Sat Oct 26, 2013 11:19 pm
Location: Brasil
Contact:

Re: CT60e impossible to flash

Postby Faucon2001 » Mon May 22, 2017 11:09 pm

I got Willy's answer : by default CT60e comes with
ABE_V7F.jed
SDR_V7D.jed
Philippe

Firebee, Falcon, STE, Aranym Box, Hatari Pi Box.
My music http://www.philippeworld.net/
My photography http://phil-67.deviantart.com/
EasyAraMint, BeeKey and BeePi https://sites.google.com/site/emaappsarch/home

User avatar
wongck
Ultimate Atarian
Ultimate Atarian
Posts: 11976
Joined: Sat May 03, 2008 2:09 pm
Location: Far East
Contact:

Re: CT60e impossible to flash

Postby wongck » Mon May 22, 2017 11:27 pm

These compatible with which version of FireTOS ?
My Stuff: FB/Falcon CT63+CTPCI_ATI_RTL8139 14+512MB 30GB HDD CF HxC_SD/ TT030 68882 4+32MB 520MB Nova/ 520STFM 4MB Tos206 SCSI
Shared SCSI Bus:ScsiLink ethernet, 9GB HDD,SD-reader @ http://phsw.atari.org
My Atari stuff for sale - click here for list

Faucon2001
Atari Super Hero
Atari Super Hero
Posts: 645
Joined: Sat Oct 26, 2013 11:19 pm
Location: Brasil
Contact:

Re: CT60e impossible to flash

Postby Faucon2001 » Mon May 22, 2017 11:37 pm

ABE & SRD V7 are the latest version developed, which normally work with CT60TOS.BIN 2.01 & 2.02.
So if it doesn't boot with my CTPCI, I guess that I have to update its firmware to CTPCI_1M which is also the latest.
I'll let you know when I'll receive the JTAG cable.
Philippe

Firebee, Falcon, STE, Aranym Box, Hatari Pi Box.
My music http://www.philippeworld.net/
My photography http://phil-67.deviantart.com/
EasyAraMint, BeeKey and BeePi https://sites.google.com/site/emaappsarch/home


Social Media

     

Return to “CT60 / CT63 Area”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest