KeyBoard Clicks

Discuss CT60/CT63, CTPCI, SuperVidel and EtherNAT hardware here.

Moderators: Mug UK, moondog/.tSCc., [ProToS], lp, Moderator Team

User avatar
paul92706
Atari God
Atari God
Posts: 1319
Joined: Mon Apr 25, 2011 4:28 am
Location: Orange, CA

KeyBoard Clicks

Postby paul92706 » Mon Jan 02, 2017 11:20 pm

Hi everyone, i am having a problem, i have a CT63/CTPCI. Everything seems to work normal, now the problem comes in when i am at my DeskTop (Mint 1-19-0/Thing 1.29)and When i drag a Window around the screen rapidly i get keyboard click sounds and slight pauses/delay's. When i stop dragging the Window the Keyboard clicks remain clicking until i press a key on the keyboard it goes back to normal. What does this strange problem seem like?
Atari Falcon CT60/CTPCI 14MB+ 512mb ATI9250 + NetUSBee
Atari Falcon030 CF 4gb + NetUSBee+ 14MB Ram
Atari TT030 2meg STRAM/16meg TTRAM + Nova Adaptor +Maxtor SCSI HD + DaynaPort Pocket SCSI

User avatar
Ektus
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 170
Joined: Mon May 24, 2010 2:58 am
Location: Germany
Contact:

Re: KeyBoard Clicks

Postby Ektus » Tue Jan 03, 2017 1:52 pm

I know this problem from my CT63/CTPCI machine, but was suspecting the keyboard/mouse interface (Eiffel). I suspect some timing or signal problem between the keyboard controller and the mainboard, but haven't read about any solution yet. One of the reasons my fully-equipped CT63 hasn't got many working hours...


Regards
Ektus.
Schneider CPC464 (long retired), Atari Mega ST4 (retired), Falcon+CT2A, Falcon+CT63+CTPCI+Radeon 9250, Milan040+SCSI+Rage

User avatar
paul92706
Atari God
Atari God
Posts: 1319
Joined: Mon Apr 25, 2011 4:28 am
Location: Orange, CA

Re: KeyBoard Clicks

Postby paul92706 » Tue Jan 03, 2017 10:30 pm

Ektus wrote:I know this problem from my CT63/CTPCI machine, but was suspecting the keyboard/mouse interface (Eiffel). I suspect some timing or signal problem between the keyboard controller and the mainboard, but haven't read about any solution yet. One of the reasons my fully-equipped CT63 hasn't got many working hours...


Regards
Ektus.

Hi Ektus, i emailed Rodolphe, he suspects it might be ACIA clock, but i checked and clock is ok. When i bought this Falcon Mobo off ebay, someone had removed and poorly replaced this ACIA (keyboard,joystick) chip back in. And looking at this ACIA it looked pretty dinged up, so i went ahead a ordered a new one. So will see if this is culprid. Are you still having this similar issue ektus?
Last edited by paul92706 on Wed Jan 04, 2017 4:45 pm, edited 1 time in total.
Atari Falcon CT60/CTPCI 14MB+ 512mb ATI9250 + NetUSBee
Atari Falcon030 CF 4gb + NetUSBee+ 14MB Ram
Atari TT030 2meg STRAM/16meg TTRAM + Nova Adaptor +Maxtor SCSI HD + DaynaPort Pocket SCSI

User avatar
Ektus
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 170
Joined: Mon May 24, 2010 2:58 am
Location: Germany
Contact:

Re: KeyBoard Clicks

Postby Ektus » Wed Jan 04, 2017 8:30 am

As I wrote above, I've had this issue since installing the CT63 and haven't bothered yet to investigate further. I've got similar problems with my CT2A falcon, but it mostly helps if I don't move the mouse while the computer is busy downloading E-Mails or some such.

The operation system in use doesn't matter, in my case it's MagiC.


Regards
Ektus.
Schneider CPC464 (long retired), Atari Mega ST4 (retired), Falcon+CT2A, Falcon+CT63+CTPCI+Radeon 9250, Milan040+SCSI+Rage

joska
Hardware Guru
Hardware Guru
Posts: 3501
Joined: Tue Oct 30, 2007 2:55 pm
Location: Florø, Norway
Contact:

Re: KeyBoard Clicks

Postby joska » Wed Jan 04, 2017 8:45 am

I have the same problem on my FireBee. Maybe it's a FireTOS problem?
Jo Even

Firebee - Falcon060 - Milan060 - Falcon040 - MIST - Mega ST - STM - STE - Amiga 600 - Sharp MZ700 - MSX - Amstrad CPC - C64

Dal
Administrator
Administrator
Posts: 4053
Joined: Tue Jan 18, 2011 12:31 am
Location: Cheltenham, UK
Contact:

Re: KeyBoard Clicks

Postby Dal » Wed Jan 04, 2017 10:07 am

I have also noticed this problem sporadically. I think Joska may well be onto something.
TT030: 4MB/16MB + Crazy Dots, Mega"SST" 12, STacy 2, MegaSTE, STE: Desktopper case, IDE interface, UltraSatan (8GB + 512Mb) + HXC floppy emulator. Plus some STE's/STFM's

User avatar
wongck
Ultimate Atarian
Ultimate Atarian
Posts: 11772
Joined: Sat May 03, 2008 2:09 pm
Location: Far East
Contact:

Re: KeyBoard Clicks

Postby wongck » Wed Jan 04, 2017 11:56 am

On my FB, I get slow down/laggy window movement when I move the window rapidly.
Especially immediately after bootup. I normally let it run for couple of minutes before using it.
It's was like behaving like Windows 2K, when it starts up loading poo load of bloatware and you just have to let it runs until done.
But no clicking sound. :shrug:

Sorry cannot recall this on my Falcon/CT63... last time I used it was like few months back.
My Stuff: FB/Falcon CT63+CTPCI ATI R7500 14+512MB 30GB HDD CF HxC_SD EtherNEC/ TT030 68882 4+32MB 520MB Nova/ 520STFM 4MB Tos206 SCSI
Shared SCSI Bus:ScsiLink ethernet, 9GB HDD,SD-reader @ http://phsw.atari.org
My Atari stuff for sale - click here for list

User avatar
paul92706
Atari God
Atari God
Posts: 1319
Joined: Mon Apr 25, 2011 4:28 am
Location: Orange, CA

Re: KeyBoard Clicks

Postby paul92706 » Wed Jan 04, 2017 4:42 pm

do you guy's think it's software related? I am pretty sure it's hardware related. When i swap motherboards with my other Falcon mobo this problem does not happen!
Atari Falcon CT60/CTPCI 14MB+ 512mb ATI9250 + NetUSBee
Atari Falcon030 CF 4gb + NetUSBee+ 14MB Ram
Atari TT030 2meg STRAM/16meg TTRAM + Nova Adaptor +Maxtor SCSI HD + DaynaPort Pocket SCSI

joska
Hardware Guru
Hardware Guru
Posts: 3501
Joined: Tue Oct 30, 2007 2:55 pm
Location: Florø, Norway
Contact:

Re: KeyBoard Clicks

Postby joska » Wed Jan 04, 2017 8:25 pm

Yes, it's possible that it's a hardware problem. I had a similar problem on my Falcon/Afterburner with a Speed Resolution 36MHz speeder. It turned out that the 500kHz clock from the speeder was broken, so I replaced it with a 32MHz oscillator that was divided to 500kHz with a counter.

It could also be a software problem. See attached archive.

ab_fix.zip
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Jo Even

Firebee - Falcon060 - Milan060 - Falcon040 - MIST - Mega ST - STM - STE - Amiga 600 - Sharp MZ700 - MSX - Amstrad CPC - C64

User avatar
paul92706
Atari God
Atari God
Posts: 1319
Joined: Mon Apr 25, 2011 4:28 am
Location: Orange, CA

Re: KeyBoard Clicks

Postby paul92706 » Wed Jan 04, 2017 9:41 pm

joska wrote:Yes, it's possible that it's a hardware problem. I had a similar problem on my Falcon/Afterburner with a Speed Resolution 36MHz speeder. It turned out that the 500kHz clock from the speeder was broken, so I replaced it with a 32MHz oscillator that was divided to 500kHz with a counter.

It could also be a software problem. See attached archive.

ab_fix.zip

just as i suspected, i was sure it might be a timming proble.! thanks for that archieve joska
Atari Falcon CT60/CTPCI 14MB+ 512mb ATI9250 + NetUSBee
Atari Falcon030 CF 4gb + NetUSBee+ 14MB Ram
Atari TT030 2meg STRAM/16meg TTRAM + Nova Adaptor +Maxtor SCSI HD + DaynaPort Pocket SCSI

User avatar
wongck
Ultimate Atarian
Ultimate Atarian
Posts: 11772
Joined: Sat May 03, 2008 2:09 pm
Location: Far East
Contact:

Re: KeyBoard Clicks

Postby wongck » Wed Jan 04, 2017 11:01 pm

On the FB, I suspect it is some sort of timing issue as well.
IIRC, i have replace the mouse with a higher resolution mouse and problem was reduced.
Seems like sampling/tracking of mouse was no in sync. My guess is with a higher resolution it was able report back positions better or FB was able to read better.
My Stuff: FB/Falcon CT63+CTPCI ATI R7500 14+512MB 30GB HDD CF HxC_SD EtherNEC/ TT030 68882 4+32MB 520MB Nova/ 520STFM 4MB Tos206 SCSI
Shared SCSI Bus:ScsiLink ethernet, 9GB HDD,SD-reader @ http://phsw.atari.org
My Atari stuff for sale - click here for list

User avatar
paul92706
Atari God
Atari God
Posts: 1319
Joined: Mon Apr 25, 2011 4:28 am
Location: Orange, CA

Re: KeyBoard Clicks

Postby paul92706 » Thu Jan 05, 2017 3:13 am

wongck wrote:On the FB, I suspect it is some sort of timing issue as well.
IIRC, i have replace the mouse with a higher resolution mouse and problem was reduced.
Seems like sampling/tracking of mouse was no in sync. My guess is with a higher resolution it was able report back positions better or FB was able to read better.

Very interesting information wongck!
Atari Falcon CT60/CTPCI 14MB+ 512mb ATI9250 + NetUSBee
Atari Falcon030 CF 4gb + NetUSBee+ 14MB Ram
Atari TT030 2meg STRAM/16meg TTRAM + Nova Adaptor +Maxtor SCSI HD + DaynaPort Pocket SCSI

User avatar
wongck
Ultimate Atarian
Ultimate Atarian
Posts: 11772
Joined: Sat May 03, 2008 2:09 pm
Location: Far East
Contact:

Re: KeyBoard Clicks

Postby wongck » Thu Jan 05, 2017 11:57 am

May be you can try it.
My Stuff: FB/Falcon CT63+CTPCI ATI R7500 14+512MB 30GB HDD CF HxC_SD EtherNEC/ TT030 68882 4+32MB 520MB Nova/ 520STFM 4MB Tos206 SCSI
Shared SCSI Bus:ScsiLink ethernet, 9GB HDD,SD-reader @ http://phsw.atari.org
My Atari stuff for sale - click here for list

User avatar
paul92706
Atari God
Atari God
Posts: 1319
Joined: Mon Apr 25, 2011 4:28 am
Location: Orange, CA

Re: KeyBoard Clicks

Postby paul92706 » Thu Jan 05, 2017 5:27 pm

wongck wrote:May be you can try it.

The strange thing is, i swapped Falcon motherboards and it doesn't do it on the other Falcon motherboard, so i don't think it's the mouse.
Atari Falcon CT60/CTPCI 14MB+ 512mb ATI9250 + NetUSBee
Atari Falcon030 CF 4gb + NetUSBee+ 14MB Ram
Atari TT030 2meg STRAM/16meg TTRAM + Nova Adaptor +Maxtor SCSI HD + DaynaPort Pocket SCSI

User avatar
wongck
Ultimate Atarian
Ultimate Atarian
Posts: 11772
Joined: Sat May 03, 2008 2:09 pm
Location: Far East
Contact:

Re: KeyBoard Clicks

Postby wongck » Thu Jan 05, 2017 10:56 pm

paul92706 wrote:The strange thing is, i swapped Falcon motherboards and it doesn't do it on the other Falcon motherboard, so i don't think it's the mouse.


Great that you licked the issue.
Different hardware/software issues may produce the same symptom.
My Stuff: FB/Falcon CT63+CTPCI ATI R7500 14+512MB 30GB HDD CF HxC_SD EtherNEC/ TT030 68882 4+32MB 520MB Nova/ 520STFM 4MB Tos206 SCSI
Shared SCSI Bus:ScsiLink ethernet, 9GB HDD,SD-reader @ http://phsw.atari.org
My Atari stuff for sale - click here for list

User avatar
paul92706
Atari God
Atari God
Posts: 1319
Joined: Mon Apr 25, 2011 4:28 am
Location: Orange, CA

Re: KeyBoard Clicks

Postby paul92706 » Mon Jan 09, 2017 12:57 am

Hi guy's i swapped out motherboards today, with the good motherboard that didn't give me keyclicks. Now guess what? it's doing the same thing giving me keyboard clicks randomly. This is so strange it wasn't doing this on this motherboard before!. i am now thinking it might be a setting in t he CT63?? this is ridiculous now, now both the motherboards are giving me keyboards clicks randomly in Mint. It suck's because i can't even play ScummVM games, i get multiple keyboards clicks while playing games. :(
Last edited by paul92706 on Wed Jan 11, 2017 12:33 am, edited 5 times in total.
Atari Falcon CT60/CTPCI 14MB+ 512mb ATI9250 + NetUSBee
Atari Falcon030 CF 4gb + NetUSBee+ 14MB Ram
Atari TT030 2meg STRAM/16meg TTRAM + Nova Adaptor +Maxtor SCSI HD + DaynaPort Pocket SCSI

User avatar
paul92706
Atari God
Atari God
Posts: 1319
Joined: Mon Apr 25, 2011 4:28 am
Location: Orange, CA

Re: KeyBoard Clicks

Postby paul92706 » Mon Jan 09, 2017 1:02 am

Update: looks like i might of got this working, what i did was i flashed to "CTPCI1GB", and i disabled DMA in the CT60 Config settings under video boot, and wahla! no more keyclicks, Crossing my fingers as of now!
Atari Falcon CT60/CTPCI 14MB+ 512mb ATI9250 + NetUSBee
Atari Falcon030 CF 4gb + NetUSBee+ 14MB Ram
Atari TT030 2meg STRAM/16meg TTRAM + Nova Adaptor +Maxtor SCSI HD + DaynaPort Pocket SCSI


Social Media

     

Return to “CT60 / CT63 Area”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest