Black screen at power up

Discuss CT60/CT63, CTPCI, SuperVidel and EtherNAT hardware here.

Moderators: Mug UK, moondog/.tSCc., [ProToS], lp, Moderator Team

User avatar
calimero
Fuji Shaped Bastard
Fuji Shaped Bastard
Posts: 2028
Joined: Thu Sep 15, 2005 10:01 am
Location: STara Pazova, Serbia
Contact:

Black screen at power up

Postby calimero » Sun Jul 17, 2016 8:02 pm

Hi,
lately I experience black screen when I power on Falcon with CT63 active.
Than I need to hold reset button for few seconds and CT63 screen will appear but it will 99% frozen like on screenshot attached.
After that I reset Falcon (short press on reset button) and than it will boot normally (and I can reset it as many time as I want and it will work ok but if I turn it off and on than I will have black screen again and I need to hold reset button for few second again and than it will froze... ...entire process repeat!).


I read at http://www.powerphenix.com/CT60/english/fitting63.htm (section "RESET delay at POWER ON (mode 030 & 060)"):

"Some ATX PSU may reveal this problem with a black screen.
WORK AROUND : Use a polarized capacitor of 22uF (or more) & 10V (or more) on C7 (or replace C7 with a 47uF or more) on the F30 motherboard near the RESET push button. Be carefull with the + & - pins (+ is on left to MIDI ports)."


this looks like my problem but I never had it before (black screens) until recent and I did not change anything on my Falcon for years. I use PicoPSU and external brick rated at 110W and I have also SuperVidel installed.

Another fact: if I turn on Falcon in 030 mode and than I switch to CT63 I do not experience this problem.

---
If I should apply patch from Rodolphe site, where exactly should I add capacitor?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
using Atari since 1986.http://wet.atari.orghttp://milan.kovac.cc/atari/software/ ・ Atari Falcon030/CT63/SV ・ Atari STe ・ Atari Mega4/MegaFile30/SM124 ・ Amiga 1200/PPC ・ Amiga 500 ・ C64 ・ ZX Spectrum ・ RPi ・ MagiC! ・ MiNT 1.18 ・ OS X

User avatar
paul92706
Atari God
Atari God
Posts: 1341
Joined: Mon Apr 25, 2011 4:28 am
Location: Orange, CA

Re: Black screen at power up

Postby paul92706 » Sun Jul 17, 2016 9:01 pm

I kinda have the same problem with my TT030. At power on i get a black screen, but i have to press the Reset many times to get it to fireup. I replaced the Reset caps over at the Reset circuitry and same problem. Maybe its our PSU's Calimero!
Atari Falcon CT60/CTPCI 14MB+ 512mb ATI9250 + NetUSBee
Atari Falcon030 CF 4gb + NetUSBee+ 14MB Ram
Atari TT030 2meg STRAM/16meg TTRAM + Nova Adaptor +Maxtor SCSI HD + DaynaPort Pocket SCSI

User avatar
calimero
Fuji Shaped Bastard
Fuji Shaped Bastard
Posts: 2028
Joined: Thu Sep 15, 2005 10:01 am
Location: STara Pazova, Serbia
Contact:

Re: Black screen at power up

Postby calimero » Sun Jul 24, 2016 5:24 am

I have spare PicoPSU so I will try to replace it!
using Atari since 1986.http://wet.atari.orghttp://milan.kovac.cc/atari/software/ ・ Atari Falcon030/CT63/SV ・ Atari STe ・ Atari Mega4/MegaFile30/SM124 ・ Amiga 1200/PPC ・ Amiga 500 ・ C64 ・ ZX Spectrum ・ RPi ・ MagiC! ・ MiNT 1.18 ・ OS X


Social Media

     

Return to “CT60 / CT63 Area”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest