Start shell error

All things related to the Atari Coldfire Project

Moderators: Mathias, Mug UK, moondog/.tSCc., [ProToS], Galvez, Moderator Team

sashapont
Obsessive compulsive Atari behavior
Obsessive compulsive Atari behavior
Posts: 138
Joined: Sat Jun 03, 2017 9:40 pm

Start shell error

Postby sashapont » Fri Dec 07, 2018 9:08 pm

When I try start shall from toswin2 or from taskbar I always have error
while openingUTMP file: No such file or directory... How I can fix it?
Atari Falcon, Firebee

stormy
Atari Super Hero
Atari Super Hero
Posts: 631
Joined: Tue Jan 26, 2016 12:39 pm

Re: Start shell error

Postby stormy » Fri Dec 07, 2018 9:44 pm

What machine and what type of Mint install?
Falcon ct60e 060 - 256mb ram - phantom bus and dsp accel // Atari TT - Thunder and Storm IDE 64mb ram - Lightning VME - USB LAN - Ati Mach64 2mb // Atari STM 4160 - 4MB ram - 16Mhz exxos 1.5 booster - Ultrasatan

sashapont
Obsessive compulsive Atari behavior
Obsessive compulsive Atari behavior
Posts: 138
Joined: Sat Jun 03, 2017 9:40 pm

Re: Start shell error

Postby sashapont » Fri Dec 07, 2018 9:49 pm

FireBee mint 1-19-6A0
Atari Falcon, Firebee

Latz
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 256
Joined: Tue Mar 08, 2011 6:02 pm
Location: Germany
Contact:

Re: Start shell error

Postby Latz » Sat Dec 08, 2018 6:36 am

Hi,
this is a kind of "extended" shell feature from the SpareMinT (EasyMinT) UNIX like installation with user login, logfiles, etc.
But shell should work without that.
You can try to set up a folder/file structure like: C:/mint/var/log/ and create an empty file with QED named "utmp" in folder log/ then (file
with UNIX lineendings set in QED).
In mint.cnf, set a symbolic link with

Code: Select all

sln c:/mint/var u:/var

Then reboot.
Perhaps this helps, didn´t test that yet.

Sorry for the poor explanation,
Latz
Falcon/CT60 90MHz, 14+128 MB RAM, CTPCI/Radeon 9250/RTL8139, Carte Eiffel+LCD, 80GB IDE HD, DVD-RW.
Falcon/CT63 95MHz, 4+128 MB RAM, CTPCI/Radeon 9250/RTL8139, Carte Eiffel+LCD, 16GB IDE CF card, CD-RW.

ThorstenOtto
Atari Super Hero
Atari Super Hero
Posts: 654
Joined: Sun Aug 03, 2014 5:54 pm

Re: Start shell error

Postby ThorstenOtto » Sat Dec 08, 2018 8:02 am

It's a binary file, so you should not create it with QED. Just do a touch u:/var/run/utmp (and maybe create the u:/var/run directory if it does not exist)

sashapont
Obsessive compulsive Atari behavior
Obsessive compulsive Atari behavior
Posts: 138
Joined: Sat Jun 03, 2017 9:40 pm

Re: Start shell error

Postby sashapont » Sat Dec 08, 2018 7:50 pm

thank you! it is work
Atari Falcon, Firebee

Latz
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 256
Joined: Tue Mar 08, 2011 6:02 pm
Location: Germany
Contact:

Re: Start shell error

Postby Latz » Sun Dec 09, 2018 7:30 am

Thanks for the correction, Thorsten! :)

Latz
Falcon/CT60 90MHz, 14+128 MB RAM, CTPCI/Radeon 9250/RTL8139, Carte Eiffel+LCD, 80GB IDE HD, DVD-RW.
Falcon/CT63 95MHz, 4+128 MB RAM, CTPCI/Radeon 9250/RTL8139, Carte Eiffel+LCD, 16GB IDE CF card, CD-RW.


Social Media

     

Return to “FireBee”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests