ARAnyM and screen enhancers (Videlity, BlowUp etc)

WinSTon, Nostalgia, MSA Converter, FloImg, Makedisk and all the others.

Moderators: Mug UK, Moderator Team

joska
Hardware Guru
Hardware Guru
Posts: 3668
Joined: Tue Oct 30, 2007 2:55 pm
Location: Florø, Norway
Contact:

ARAnyM and screen enhancers (Videlity, BlowUp etc)

Postby joska » Thu Apr 27, 2017 9:56 am

I'm setting up VanillaMiNT on ARAnyM, using Videl mode. I understand that I can use a Falcon screen enhancer like Videlity, Videl Inside etc to increase the resolution, but how? Whenever I try to adjust the resolution with any of these I just get a completely white or black screen. I'm using ARAnyM 1.0.2 on Windows 10. _MCH cookie is set to Falcon.
Jo Even

Firebee - Falcon060 - Milan060 - Falcon040 - MIST - Mega ST - STM - STE - Amiga 600 - Sharp MZ700 - MSX - Amstrad CPC - C64

Faucon2001
Atari Super Hero
Atari Super Hero
Posts: 646
Joined: Sat Oct 26, 2013 11:19 pm
Location: Brasil
Contact:

Re: ARAnyM and screen enhancers (Videlity, BlowUp etc)

Postby Faucon2001 » Thu Apr 27, 2017 10:08 am

Vídel inside works perfectly with Mint on Aranym. I have set 1920x1200x256 and 800x592 TC without any issue.
You must boot on TOS 4.04, not on Emutos.
Set a 256c VGA resolution for Xaaes, and then set the resolution with VI2.
Screen freq has no meaning under Aranym, so you can set it as low as you need.
Philippe

Firebee, Falcon, STE, Aranym Box, Hatari Pi Box.
My music http://www.philippeworld.net/
My photography http://phil-67.deviantart.com/
EasyAraMint, BeeKey and BeePi https://sites.google.com/site/emaappsarch/home

joska
Hardware Guru
Hardware Guru
Posts: 3668
Joined: Tue Oct 30, 2007 2:55 pm
Location: Florø, Norway
Contact:

Re: ARAnyM and screen enhancers (Videlity, BlowUp etc)

Postby joska » Thu Apr 27, 2017 10:53 am

Faucon2001 wrote:Vídel inside works perfectly with Mint on Aranym. I have set 1920x1200x256 and 800x592 TC without any issue.


I was hoping to set a larger resolution in 16 bit, like 1280x960. ARAnyM is supposed to handle that. I currently have 640x480 set, display performance compared to stock Falcon is ~13000% according to GEMbench so it's plenty fast enough.

Faucon2001 wrote:Screen freq has no meaning under Aranym, so you can set it as low as you need.


Yes, but the video mode generators checks for sane (on real hardware) values so I really can't use them to generate large resolutions :(

Btw BlowUp and VI2 mode editors runs now that I run ARAnyM in fullscreen.
Jo Even

Firebee - Falcon060 - Milan060 - Falcon040 - MIST - Mega ST - STM - STE - Amiga 600 - Sharp MZ700 - MSX - Amstrad CPC - C64

Faucon2001
Atari Super Hero
Atari Super Hero
Posts: 646
Joined: Sat Oct 26, 2013 11:19 pm
Location: Brasil
Contact:

Re: ARAnyM and screen enhancers (Videlity, BlowUp etc)

Postby Faucon2001 » Thu Apr 27, 2017 11:20 am

In VI2 general setup page, select multi sync monitor and set vertical and horizontal frequency limits to the range you need, it can be crazy values, it doesn't matter. With that VI2 will accept any resolution.
Regarding TC mode, yes it's strange that you can't get higher in resolution, but that's the limit I have found. I don't know if it's linked to Aranym Videl emulation.
Philippe

Firebee, Falcon, STE, Aranym Box, Hatari Pi Box.
My music http://www.philippeworld.net/
My photography http://phil-67.deviantart.com/
EasyAraMint, BeeKey and BeePi https://sites.google.com/site/emaappsarch/home

User avatar
wongck
Ultimate Atarian
Ultimate Atarian
Posts: 11990
Joined: Sat May 03, 2008 2:09 pm
Location: Far East
Contact:

Re: ARAnyM and screen enhancers (Videlity, BlowUp etc)

Postby wongck » Thu Apr 27, 2017 11:54 am

Faucon2001 wrote:Vídel inside works perfectly with Mint on Aranym. I have set 1920x1200x256 and 800x592 TC without any issue.
You must boot on TOS 4.04, not on Emutos.
Set a 256c VGA resolution for Xaaes, and then set the resolution with VI2.
Screen freq has no meaning under Aranym, so you can set it as low as you need.


How do you get 1920x1200 ?
The highest I see is 896x768, did you create a special monitor for it?
My Stuff: FB/Falcon CT63+CTPCI_ATI_RTL8139 14+512MB 30GB HDD CF HxC_SD/ TT030 68882 4+32MB 520MB Nova/ 520STFM 4MB Tos206 SCSI
Shared SCSI Bus:ScsiLink ethernet, 9GB HDD,SD-reader @ http://phsw.atari.org
My Atari stuff for sale - click here for list

User avatar
wongck
Ultimate Atarian
Ultimate Atarian
Posts: 11990
Joined: Sat May 03, 2008 2:09 pm
Location: Far East
Contact:

Re: ARAnyM and screen enhancers (Videlity, BlowUp etc)

Postby wongck » Thu Apr 27, 2017 11:56 am

never mind I saw your post now.
My Stuff: FB/Falcon CT63+CTPCI_ATI_RTL8139 14+512MB 30GB HDD CF HxC_SD/ TT030 68882 4+32MB 520MB Nova/ 520STFM 4MB Tos206 SCSI
Shared SCSI Bus:ScsiLink ethernet, 9GB HDD,SD-reader @ http://phsw.atari.org
My Atari stuff for sale - click here for list

joska
Hardware Guru
Hardware Guru
Posts: 3668
Joined: Tue Oct 30, 2007 2:55 pm
Location: Florø, Norway
Contact:

Re: ARAnyM and screen enhancers (Videlity, BlowUp etc)

Postby joska » Thu Apr 27, 2017 1:21 pm

Faucon2001 wrote:In VI2 general setup page, select multi sync monitor and set vertical and horizontal frequency limits to the range you need, it can be crazy values, it doesn't matter. With that VI2 will accept any resolution.


I tried to do that but resolutions would not be saved. I'm probably doing something wrong. Found out that BlowUp 3 let me define those resolutions but XaAES crashes when BlowUp is running.
Jo Even

Firebee - Falcon060 - Milan060 - Falcon040 - MIST - Mega ST - STM - STE - Amiga 600 - Sharp MZ700 - MSX - Amstrad CPC - C64

Faucon2001
Atari Super Hero
Atari Super Hero
Posts: 646
Joined: Sat Oct 26, 2013 11:19 pm
Location: Brasil
Contact:

Re: ARAnyM and screen enhancers (Videlity, BlowUp etc)

Postby Faucon2001 » Thu Apr 27, 2017 1:27 pm

I'll send you my vi.dat when I'll get home.
Philippe

Firebee, Falcon, STE, Aranym Box, Hatari Pi Box.
My music http://www.philippeworld.net/
My photography http://phil-67.deviantart.com/
EasyAraMint, BeeKey and BeePi https://sites.google.com/site/emaappsarch/home

joska
Hardware Guru
Hardware Guru
Posts: 3668
Joined: Tue Oct 30, 2007 2:55 pm
Location: Florø, Norway
Contact:

Re: ARAnyM and screen enhancers (Videlity, BlowUp etc)

Postby joska » Thu Apr 27, 2017 1:47 pm

Faucon2001 wrote:I'll send you my vi.dat when I'll get home.


Thanks.

The biggest problem - apart from the confusing mode editor GUI - is that it's impossible to edit modes under ARAnyM. The sliders responds so fast that resolutions are edited in steps of 100's of pixels.
Jo Even

Firebee - Falcon060 - Milan060 - Falcon040 - MIST - Mega ST - STM - STE - Amiga 600 - Sharp MZ700 - MSX - Amstrad CPC - C64

Faucon2001
Atari Super Hero
Atari Super Hero
Posts: 646
Joined: Sat Oct 26, 2013 11:19 pm
Location: Brasil
Contact:

Re: ARAnyM and screen enhancers (Videlity, BlowUp etc)

Postby Faucon2001 » Thu Apr 27, 2017 8:35 pm

The good thing when you are asked a question is that it obliges you to break paradigms and therefore learn more. :D
So the limit I thought for Aranym and VI2 was wrong. You can go higher than 800x592 or 800x608, but it's not a standard resolution.
I have reached 1008x1024x16b ; that's the maximum for horizontal resolution, above that aranym freeze or corrupt the screen; for the vertical resolution you may be able to go higher but the monitor I have now is limited to 1280x1024. If you apply a similar multiplier ratio than for horizontal resolution I guess you could reach 1008x1200; to be experimented by others.
For 1,4 and 8 bits, I confirm that 1920x1200 works well too.
Image

Now how can you set it up?
I have set Aranym Video mode as below :
Image
If you use a different monitor resolution, set it up in the "custom" field.
You can play with the parameters, but it's important to keep Autozoom and Fixed size selected.

Videl Inside 2.03 : http://www.philippeworld.net/ftp/Apps/Videl%20Inside/vi-203.zip
I have put in the archive an updated VI2.dat with different resolutions. Copy it to C:\
The trick is that for 1,4 and 8 bits reso, you must choose "normal line" and "Pixel x 4", and for 16 bits resol "Double line" and "Pixel x2"

Regarding the monitor frequency preference, it has to be set in such a way that every resolutions are within the range :
For example : Image

Once you select a 16 bits resolution with VI2_CNF, VI will tell to set the TOS to 320x480x0 ; it's a bug ; read 320x480x16 bits

joska wrote:The biggest problem - apart from the confusing mode editor GUI - is that it's impossible to edit modes under ARAnyM. The sliders responds so fast that resolutions are edited in steps of 100's of pixels.

Yes, it's kind of tricky, you need to increment click per click with a very short click, a real pain in the ars. The easiest way to create a resolution is to start with an existing one close to what you need, increase a lot "pixels per line" and "pixels per VBL", and increment Horizontal and vertical resolution click per click. If you are fast enought you can increase 16 pixels per 16 pixels which the minimum increment value ; when you are done, you can decrease "Pixels per line" and "Pixels per VBL" by a long click on "-" and it will stop automatically to the right value.
Philippe

Firebee, Falcon, STE, Aranym Box, Hatari Pi Box.
My music http://www.philippeworld.net/
My photography http://phil-67.deviantart.com/
EasyAraMint, BeeKey and BeePi https://sites.google.com/site/emaappsarch/home

ThorstenOtto
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 163
Joined: Sun Aug 03, 2014 5:54 pm

Re: ARAnyM and screen enhancers (Videlity, BlowUp etc)

Postby ThorstenOtto » Fri Apr 28, 2017 12:26 am

I just wonder why you try to use VI to achieve this. With fVDI, you can get any resolution you want with Aranym.

Image

Faucon2001
Atari Super Hero
Atari Super Hero
Posts: 646
Joined: Sat Oct 26, 2013 11:19 pm
Location: Brasil
Contact:

Re: ARAnyM and screen enhancers (Videlity, BlowUp etc)

Postby Faucon2001 » Fri Apr 28, 2017 1:03 am

Yes I know, but many apps run with VI and not with FVDI. Try to run Calamus or Photoline with FVDI.
So both are interesting, VI for compatibility of some apps and FVDI for fast high resolutions (and also JIT Aranym) for the others.
Philippe

Firebee, Falcon, STE, Aranym Box, Hatari Pi Box.
My music http://www.philippeworld.net/
My photography http://phil-67.deviantart.com/
EasyAraMint, BeeKey and BeePi https://sites.google.com/site/emaappsarch/home

User avatar
wongck
Ultimate Atarian
Ultimate Atarian
Posts: 11990
Joined: Sat May 03, 2008 2:09 pm
Location: Far East
Contact:

Re: ARAnyM and screen enhancers (Videlity, BlowUp etc)

Postby wongck » Fri Apr 28, 2017 11:57 am

Sure we all know that fvdi can do that and more.
But I was testing one of my applications that needed Speedo Gdos and that did not run on the FB.
My aranym was somehow setup with VI for that test....
My Stuff: FB/Falcon CT63+CTPCI_ATI_RTL8139 14+512MB 30GB HDD CF HxC_SD/ TT030 68882 4+32MB 520MB Nova/ 520STFM 4MB Tos206 SCSI
Shared SCSI Bus:ScsiLink ethernet, 9GB HDD,SD-reader @ http://phsw.atari.org
My Atari stuff for sale - click here for list


Social Media

     

Return to “Other emulators & tools”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest