convert Amiga GFA Basic file to Atari

GFA BASIC-related articles in here please

Moderators: simonsunnyboy, Mug UK, Zorro 2, Moderator Team

User avatar
Cyprian
Atari God
Atari God
Posts: 1471
Joined: Fri Oct 04, 2002 11:23 am
Location: Warsaw, Poland

convert Amiga GFA Basic file to Atari

Postby Cyprian » Mon Apr 02, 2018 11:12 pm

Hi,
a source code of Blender's predecessor - Tracer, was published on that page: http://zgodzinski.com/blender-prehistory/
It is Amiga's GFA basic file. I tried to open it in Atari GFA 2.02 and 3.02, unfortunately it wasn't recognised.
Do you have any idea how to do that?
Jaugar / TT030 / Mega STe / 800 XL / 1040 STe / Falcon030 / 65 XE / 520 STm / SM124 / SC1435
SDrive / PAK68/3 / CosmosEx / SatanDisk / UltraSatan / USB Floppy Drive Emulator / Eiffel / SIO2PC / Crazy Dots / PAM Net
Hatari / Aranym / Steem / Saint
http://260ste.appspot.com/

User avatar
lp
Fuji Shaped Bastard
Fuji Shaped Bastard
Posts: 2312
Joined: Wed Nov 12, 2003 11:09 pm
Location: GFA Headquarters
Contact:

Re: convert Amiga GFA Basic file to Atari

Postby lp » Mon Apr 02, 2018 11:38 pm

Easy, open it in the amiga version of gfabasic.

User avatar
charles
10 GOTO 10
10 GOTO 10
Posts: 2247
Joined: Tue Aug 17, 2004 12:11 am
Location: ont. Canada
Contact:

Re: convert Amiga GFA Basic file to Atari

Postby charles » Tue Apr 03, 2018 12:08 am

or write a gfa amiga to gfa Atari detokeniser....

hisoft basic has a
fast basic
to
hisoft basic translator source

is it an ascii file just called XXXX.gfa?

upload it here please
atari is my lifestyle,not a hobby.
HOLD ON ! ! !,
Im printing unreadable characters ...!

User avatar
lp
Fuji Shaped Bastard
Fuji Shaped Bastard
Posts: 2312
Joined: Wed Nov 12, 2003 11:09 pm
Location: GFA Headquarters
Contact:

Re: convert Amiga GFA Basic file to Atari

Postby lp » Tue Apr 03, 2018 5:44 am

No need to upload it here. Go to the url and get the file. Obviously its tokenized hence the problem.

User avatar
Cyprian
Atari God
Atari God
Posts: 1471
Joined: Fri Oct 04, 2002 11:23 am
Location: Warsaw, Poland

Re: convert Amiga GFA Basic file to Atari

Postby Cyprian » Tue Apr 03, 2018 9:22 am

ok, I thought GFA files are compatible and transferable between Atari GFA Basic and Amiga GFA Basic
Jaugar / TT030 / Mega STe / 800 XL / 1040 STe / Falcon030 / 65 XE / 520 STm / SM124 / SC1435
SDrive / PAK68/3 / CosmosEx / SatanDisk / UltraSatan / USB Floppy Drive Emulator / Eiffel / SIO2PC / Crazy Dots / PAM Net
Hatari / Aranym / Steem / Saint
http://260ste.appspot.com/

User avatar
charles
10 GOTO 10
10 GOTO 10
Posts: 2247
Joined: Tue Aug 17, 2004 12:11 am
Location: ont. Canada
Contact:

Re: convert Amiga GFA Basic file to Atari

Postby charles » Tue Apr 03, 2018 10:25 am

websites go down eventually , especially these yuppie blog type
ill obtain the file and post it here for consistency's sake for the least.
how would you like to find this topic in the future and cant find the file?
atari is my lifestyle,not a hobby.
HOLD ON ! ! !,
Im printing unreadable characters ...!

User avatar
charles
10 GOTO 10
10 GOTO 10
Posts: 2247
Joined: Tue Aug 17, 2004 12:11 am
Location: ont. Canada
Contact:

Re: convert Amiga GFA Basic file to Atari

Postby charles » Tue Apr 03, 2018 10:37 am

the file
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
atari is my lifestyle,not a hobby.
HOLD ON ! ! !,
Im printing unreadable characters ...!

User avatar
lp
Fuji Shaped Bastard
Fuji Shaped Bastard
Posts: 2312
Joined: Wed Nov 12, 2003 11:09 pm
Location: GFA Headquarters
Contact:

Re: convert Amiga GFA Basic file to Atari

Postby lp » Tue Apr 03, 2018 2:00 pm

Cyprian wrote:ok, I thought GFA files are compatible and transferable between Atari GFA Basic and Amiga GFA Basic


Only the base language is compatible. The amiga version has its own window/screen commands and ~512 additional tokens for library calls. Load it into the amiga version, save it as ascii, then merge it into the ST version. The ST version will flag commands it doesn't like with '==>' which need fixed.

I'll wait for charles to port it. :lol:

User avatar
charles
10 GOTO 10
10 GOTO 10
Posts: 2247
Joined: Tue Aug 17, 2004 12:11 am
Location: ont. Canada
Contact:

Re: convert Amiga GFA Basic file to Atari

Postby charles » Tue Apr 03, 2018 10:19 pm

leg work lonny ,
but I got miles to cover to catch up to you....

yes im halfway there
have the source ,
have the ami-emu
just wondering if I want any amiga code on my computer...
lol

im curious maybe somebody can confirm this ,
didn't the amiga have a hardware acceleration device for its monitor built into the machine itself?

,that's one of the main differences between an Atari and amiga?
so if this is true
then the blender code might need overhauled up to port to our timer driven st's
atari is my lifestyle,not a hobby.
HOLD ON ! ! !,
Im printing unreadable characters ...!

User avatar
Cyprian
Atari God
Atari God
Posts: 1471
Joined: Fri Oct 04, 2002 11:23 am
Location: Warsaw, Poland

Re: convert Amiga GFA Basic file to Atari

Postby Cyprian » Fri Apr 06, 2018 1:55 pm

Charles, have you exported that GFA into ASCI?
Jaugar / TT030 / Mega STe / 800 XL / 1040 STe / Falcon030 / 65 XE / 520 STm / SM124 / SC1435
SDrive / PAK68/3 / CosmosEx / SatanDisk / UltraSatan / USB Floppy Drive Emulator / Eiffel / SIO2PC / Crazy Dots / PAM Net
Hatari / Aranym / Steem / Saint
http://260ste.appspot.com/

User avatar
simonsunnyboy
Moderator
Moderator
Posts: 5000
Joined: Wed Oct 23, 2002 4:36 pm
Location: Friedrichshafen, Germany
Contact:

Re: convert Amiga GFA Basic file to Atari

Postby simonsunnyboy » Fri Apr 06, 2018 2:28 pm

I doubt it, he is more likely to port it to ST Basic and some obscure Pascal dialect ;)
Simon Sunnyboy/Paradize - http://paradize.atari.org/

Stay cool, stay Atari!

1x2600jr, 1x1040STFm, 1x1040STE 4MB+TOS2.06+SatanDisk, 1xF030 14MB+FPU+NetUS-Bee

User avatar
charles
10 GOTO 10
10 GOTO 10
Posts: 2247
Joined: Tue Aug 17, 2004 12:11 am
Location: ont. Canada
Contact:

Re: convert Amiga GFA Basic file to Atari

Postby charles » Fri Apr 06, 2018 9:49 pm

: ) sorry about some of my un-earthly languages..
no ive been rebuilding my casio cz101

want me too? I can tonight....
atari is my lifestyle,not a hobby.
HOLD ON ! ! !,
Im printing unreadable characters ...!

User avatar
Cyprian
Atari God
Atari God
Posts: 1471
Joined: Fri Oct 04, 2002 11:23 am
Location: Warsaw, Poland

Re: convert Amiga GFA Basic file to Atari

Postby Cyprian » Sat Apr 07, 2018 11:19 am

There are two GFA files in that archive - IKA3D.GFA and TRACES.GFA. The first one is attached, for the second one Amiga GFA Basic shows me "out of memory" (despite the fact it was 2MB chip and 8MB fast)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Jaugar / TT030 / Mega STe / 800 XL / 1040 STe / Falcon030 / 65 XE / 520 STm / SM124 / SC1435
SDrive / PAK68/3 / CosmosEx / SatanDisk / UltraSatan / USB Floppy Drive Emulator / Eiffel / SIO2PC / Crazy Dots / PAM Net
Hatari / Aranym / Steem / Saint
http://260ste.appspot.com/

User avatar
Cyprian
Atari God
Atari God
Posts: 1471
Joined: Fri Oct 04, 2002 11:23 am
Location: Warsaw, Poland

Re: convert Amiga GFA Basic file to Atari

Postby Cyprian » Sun Apr 08, 2018 12:00 pm

and thanks to LP ("RESERVE 600000") we have TRACES.LST
and as LP mentioned on Blenders page, there is an issue - "procedures inside a function"
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Jaugar / TT030 / Mega STe / 800 XL / 1040 STe / Falcon030 / 65 XE / 520 STm / SM124 / SC1435
SDrive / PAK68/3 / CosmosEx / SatanDisk / UltraSatan / USB Floppy Drive Emulator / Eiffel / SIO2PC / Crazy Dots / PAM Net
Hatari / Aranym / Steem / Saint
http://260ste.appspot.com/


Social Media

     

Return to “GFA BASIC”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests