TT dual video output with GFX-card?

Hardware, coding, music, graphic and various applications

Moderators: Mug UK, moondog/.tSCc., [ProToS], lp, Moderator Team

User avatar
Gaiyan
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 217
Joined: Tue Jun 29, 2004 3:39 pm
Contact:

TT dual video output with GFX-card?

Postby Gaiyan » Thu Aug 24, 2017 7:18 am

I know Dal had setup his Cyrel to output VT52 from TT video out to one monitor while GFX card was connected to another monitor. Is this possible with other cards such as the Nova?
Image

User avatar
shoggoth
Nature
Nature
Posts: 853
Joined: Tue Aug 01, 2006 9:21 am
Location: Halmstad, Sweden
Contact:

Re: TT dual video output with GFX-card?

Postby shoggoth » Thu Aug 24, 2017 8:39 am

Gaiyan wrote:I know Dal had setup his Cyrel to output VT52 from TT video out to one monitor while GFX card was connected to another monitor. Is this possible with other cards such as the Nova?


At least in theory, yes. IIRC I wrote some half-generic console output driver for this once, I think LP has it.

LP? :)
Ain't no space like PeP-space.

mzry
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 273
Joined: Tue Jan 26, 2016 12:39 pm

Re: TT dual video output with GFX-card?

Postby mzry » Thu Aug 24, 2017 8:49 am

It does seem a real shame that the TT vga out is completely useless when using Nova, if it was usable as a 640x480 output it would be very handy.

User avatar
shoggoth
Nature
Nature
Posts: 853
Joined: Tue Aug 01, 2006 9:21 am
Location: Halmstad, Sweden
Contact:

Re: TT dual video output with GFX-card?

Postby shoggoth » Thu Aug 24, 2017 11:24 am

mzry wrote:It does seem a real shame that the TT vga out is completely useless when using Nova, if it was usable as a 640x480 output it would be very handy.


Dual-head operation in GEM is likely to be out of the question since this requires that both framebuffers line up in memory, but hardware-wise the TT VGA output isn't "dead" when using the Nova. It's just that TOS decides not to use it because of the Nova VDI.
Ain't no space like PeP-space.

User avatar
1st1
Atari Super Hero
Atari Super Hero
Posts: 679
Joined: Mon May 07, 2012 11:48 am

Re: TT dual video output with GFX-card?

Postby 1st1 » Thu Aug 24, 2017 11:25 am

The onboard video is not disabled when a graphics card is active. Only all output is redirected to the new card. I remember there was soem software which could use the 2nd monitor, but I forgot detail.
Power without the Price. It's not a bug. It's a feature. _/|\_ATARI

1040STFM in PC-Tower (PAK68/2, OvrScn, 4 MB, 1GB SCSI, CD-ROM...) * 2x Falcon 030 32GB/14MB+ScrnBlstrIII * 2x TT030 73GB/20MB+Nova * 520/1040STFM * 520/1040STE * 260/520ST/+ * some Mega ST * 2x Mega STE 500MB/4MB+M.CoCo * Stacy * STBook * SLM605 * SLM804 * SLM605 * SMM804 * SH 204/205 * Megafile 30/44/60 * SF314 * SF354 * 5x Pofo * PC3

User avatar
AdamK
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 234
Joined: Wed Aug 21, 2013 8:44 am

Re: TT dual video output with GFX-card?

Postby AdamK » Thu Aug 24, 2017 12:20 pm

Under FreeMiNT you can use Vconsoles and AES with two monitors.
Atari: FireBee, Falcon030 + CT60e + SuperVidel + SvEthlana, TT, 520ST + 4MB ST RAM + 8MB TT RAM + CosmosEx + SC1435, 1040STFM + UltraSatan + SM124, 1040STE 4MB ST RAM + 8MB TT RAM + CosmosEx + NetUSBee + SM144 + SC1224, 65XE + U1MB + VBXE + SIDE2, Jaguar, Lynx II, 2 x Portfolio (HPC-006)

Adam Klobukowski [adamklobukowski@gmail.com]

User avatar
mfro
Atari Super Hero
Atari Super Hero
Posts: 676
Joined: Thu Aug 02, 2012 10:33 am
Location: SW Germany

Re: TT dual video output with GFX-card?

Postby mfro » Thu Aug 24, 2017 4:54 pm

I think I remember PD (the Pure C debugger) could show it's UI on TT video while displaying the application's UI on a graphics card.

User avatar
lp
Fuji Shaped Bastard
Fuji Shaped Bastard
Posts: 2252
Joined: Wed Nov 12, 2003 11:09 pm
Location: GFA Headquarters
Contact:

Re: TT dual video output with GFX-card?

Postby lp » Thu Aug 24, 2017 5:06 pm

Years ago I used to run vcons on the TT monitor and the AES on the Nova monitor.

joska
Hardware Guru
Hardware Guru
Posts: 3636
Joined: Tue Oct 30, 2007 2:55 pm
Location: Florø, Norway
Contact:

Re: TT dual video output with GFX-card?

Postby joska » Thu Aug 24, 2017 5:29 pm

Vconsoles stopped working after FreeMiNT 1.15 IIRC.

Calamus can use two monitors under certain circumstances. There's also a patch for the Pure debugger that allows this.

Edit: PureD patch: http://www.oche.de/~junker/download/pdpati_e.html
Jo Even

Firebee - Falcon060 - Milan060 - Falcon040 - MIST - Mega ST - STM - STE - Amiga 600 - Sharp MZ700 - MSX - Amstrad CPC - C64

User avatar
edingacic
Atari maniac
Atari maniac
Posts: 75
Joined: Mon Sep 07, 2015 5:16 pm
Location: Austria
Contact:

Re: TT dual video output with GFX-card?

Postby edingacic » Sun Sep 03, 2017 10:31 pm

how about Cubase using dual monitors on TT030 in high res monocrome?


Social Media

     

Return to “Professionals”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests