TT030 VGA picture quality

Hardware, coding, music, graphic and various applications

Moderators: Mug UK, [ProToS], lp, moondog/.tSCc., Moderator Team

JonB
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 303
Joined: Fri Dec 02, 2011 5:01 pm

TT030 VGA picture quality

Postby JonB » Thu May 31, 2012 8:18 pm

Hi

Having a problem with a TT030 I just acquired.

When connected to a VGA LCD monitor the picture does not fill the screen properly (it's squashed to the left) and there seems to be a lot of interference. The machine is working, but the display makes it unusable - the resolution doesn't look right and character rendering is kind of blocky; it basically looks crap.

I have not opened it up yet to check for poor connections, but can someone tell me if this is normal? The monitor works fine on an ST in high-rez mode (using an adapter), because it is old enough to be able to synch right down to 60hz. I really don't want to be sending it back as faulty... since they are so rare...

Thanks

JonB
Too many retro computers here: 1040STfm, Mega4, Ultrasatanx2 , Amiga A500, A500+ and A1200, Acorn Atom x2, BBC Micro, Electron, Spectrum 48k x2, +48, +128k, QL, Oric Atmos, ZX81, Memotech MTX512, Amstrad 6128 x2..

User avatar
Frank B
Atari Super Hero
Atari Super Hero
Posts: 969
Joined: Wed Jan 04, 2006 1:28 am
Location: Boston

Re: TT030 VGA picture quality

Postby Frank B » Thu May 31, 2012 8:30 pm

JonB wrote:Hi

Having a problem with a TT030 I just acquired.

When connected to a VGA LCD monitor the picture does not fill the screen properly (it's squashed to the left) and there seems to be a lot of interference. The machine is working, but the display makes it unusable - the resolution doesn't look right and character rendering is kind of blocky; it basically looks crap.

I have not opened it up yet to check for poor connections, but can someone tell me if this is normal? The monitor works fine on an ST in high-rez mode (using an adapter), because it is old enough to be able to synch right down to 60hz. I really don't want to be sending it back as faulty... since they are so rare...

Thanks

JonB


My TT offsets the picture slightly. I use an old vga monitor with digital settings. You might need to adjust the position a bit.

Frank

User avatar
wongck
Ultimate Atarian
Ultimate Atarian
Posts: 12463
Joined: Sat May 03, 2008 2:09 pm
Location: Far East
Contact:

Re: TT030 VGA picture quality

Postby wongck » Thu May 31, 2012 11:10 pm

It is unfortunate that the VGA specifications changed after the TT came out.
So the VGA output will not be looking "correct" against the standard spec.

At TT medium rez, on my TT, the VGA is moved to the left with a larger border on the right
The lower part of the desktop extents right to the bottom.

I am using a standard LCD panel, which is fortunate that the TT VGA sockets fits.
My Stuff: FB/Falcon CT63/CTPCI+ATI+RTL8139+USB 512MB 30GB HDD CF HxC_SD/ TT030 68882 4+32MB 520MB Nova/ 520STFM 4MB Tos206 SCSI
Shared SCSI Bus:ScsiLink ethernet, 9GB HDD,SD-reader @ http://phsw.atari.org
My Atari stuff for sale - click here for list

User avatar
DarkLord
Fuji Shaped Bastard
Fuji Shaped Bastard
Posts: 4249
Joined: Mon Aug 16, 2004 12:06 pm
Location: Prestonsburg, KY - USA
Contact:

Re: TT030 VGA picture quality

Postby DarkLord » Thu May 31, 2012 11:10 pm

Ditto, when I had my TT030 I used a Nec 3D with it and I always had to use the
controls to move and center the TT's picture.

Not sure about the interference part - I never had any troubles with that.
Welcome To DarkForce! http://www.darkforce.org "The Fuji Lives.!"
Atari SW/HW based BBS - Telnet:darkforce-bbs.dyndns.org 520

User avatar
Cyprian
Atari God
Atari God
Posts: 1507
Joined: Fri Oct 04, 2002 11:23 am
Location: Warsaw, Poland

Re: TT030 VGA picture quality

Postby Cyprian » Fri Jun 01, 2012 12:04 am

Ditto, I also have an old LCD and same as DarkLord, I use the controls to center and stretch TT desktop screen horizontally.

wongck wrote:It is unfortunate that the VGA specifications changed after the TT came out.
So the VGA output will not be looking "correct" against the standard spec.

this is an 'official' story.
unofficial story is that was done on purpose. TT video pixel clock is generated from main clock, in order to have synchronized main memory bus with TT Shifter. I guess it is done in that way due to cost cutting.
Finally TT pixel clock is 32MHz, and is higher than VGA standard - 25MHz.

VGA horizontal frequency is fixed at ~31.468 kHz and with TT 32MHz video pixel clock, every line has 1024 pixels (in ST MID/HIGH / TT MID mode), 640 pixels are for desktop and 384 are border.

TT 32MHz / 31.5 kHz = 1024 pixels: 640px screen + 384px border
VGA 25MHz / 31.5 kHz = 800 pixels: 640px screen + 160px border

Therefore TT architecture just forces VGA to show so huge border. That issue is fixed in Falcon, it uses 32MHz for TV mode and 25MHz for VGA mode.
Jaugar / TT030 / Mega STe / 800 XL / 1040 STe / Falcon030 / 65 XE / 520 STm / SM124 / SC1435
SDrive / PAK68/3 / CosmosEx / SatanDisk / UltraSatan / USB Floppy Drive Emulator / Eiffel / SIO2PC / Crazy Dots / PAM Net
Hatari / Steem SSE / Aranym / Saint
http://260ste.appspot.com/

User avatar
lp
Fuji Shaped Bastard
Fuji Shaped Bastard
Posts: 2357
Joined: Wed Nov 12, 2003 11:09 pm
Location: GFA Headquarters
Contact:

Re: TT030 VGA picture quality

Postby lp » Fri Jun 01, 2012 12:41 am

The PTC1426 VGA monitor from Atari has a switch on the back "VGA or TT" mode and it corrects the aspect ratio. Generally the TT looks like crap on an LCD. Most equipment looks like crap unless you use the native mode of the LCD. I have 2 LCD's on my TT, one for the TT boot up, looks awful, then a second one for the gfx card which drives the monitor at its native mode, then it looks awesome.

JonB
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 303
Joined: Fri Dec 02, 2011 5:01 pm

Re: TT030 VGA picture quality

Postby JonB » Fri Jun 01, 2012 6:26 am

Oh dear. I am going to have to try and find a video card for it, aren't I?

:(
Too many retro computers here: 1040STfm, Mega4, Ultrasatanx2 , Amiga A500, A500+ and A1200, Acorn Atom x2, BBC Micro, Electron, Spectrum 48k x2, +48, +128k, QL, Oric Atmos, ZX81, Memotech MTX512, Amstrad 6128 x2..

User avatar
Klapauzius
The Klaz
The Klaz
Posts: 4302
Joined: Sun Jul 04, 2004 7:55 am
Location: Bavaria
Contact:

Re: TT030 VGA picture quality

Postby Klapauzius » Fri Jun 01, 2012 6:45 am

You should consider a good CRT monitor, say 17" sized.

In my experience, once you have dialed in the picture geometry (width), the TT produces an acceptable picture on a CRT VGA monitor. I still had a bit of interference on the CRT screen (slight vertical 'ghostly' lines), but compared to the horrible quality on a LCD screen it looked ok and was definitely usable in TT medium.
http://www.klapauzius.net
http://dbug.kicks-ass.net/klaz

The tears are welling in my eyes again, I need twenty big buckets to catch them in, twenty pretty girls to carry them down, twenty deep holes to bury them in.

JonB
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 303
Joined: Fri Dec 02, 2011 5:01 pm

Re: TT030 VGA picture quality

Postby JonB » Fri Jun 01, 2012 7:41 am

Thanks for that Klaz... wish I'd known before I bought it! Oh well.

Actually, the guy who sold it (calimero) has been very patient with me. In fact he has been great!

:)
Too many retro computers here: 1040STfm, Mega4, Ultrasatanx2 , Amiga A500, A500+ and A1200, Acorn Atom x2, BBC Micro, Electron, Spectrum 48k x2, +48, +128k, QL, Oric Atmos, ZX81, Memotech MTX512, Amstrad 6128 x2..

mdivancic
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 273
Joined: Fri Jan 15, 2010 11:59 pm
Location: Lyman, Maine USA

Re: TT030 VGA picture quality

Postby mdivancic » Fri Jun 01, 2012 10:53 am

It may be easier to snag a PTC1426 VGA monitor then to find a video card. I've been trying to get one for about 2 years. You could also get a Atari TTM195 monochrome monitor. B & C ComputerVisions (myatari.com) has reconditioned TTM194/5 for $50 and PCT1426 for $125. I've been thinking of going the monochrome route myself.
Mikey
Atari Falcon 030, CT-63 w/128MB @ 76MHz, 14 MB RamGizmo, SuperVidel + SvethLANa
Atari TT030, CaTTamaran, 4 MB ST-Ram, 16 MB TT-RAM, ECL2VGA
Amiga 4000T (QuickPak), OS 3.9, QuickPak 060 w/128 MB, Picasso IV, A2065, AD516
Commodore 128D, 1084S monitor, RAMLink, CMD 4.1GB Hardrive
Commodore SX-64

User avatar
wongck
Ultimate Atarian
Ultimate Atarian
Posts: 12463
Joined: Sat May 03, 2008 2:09 pm
Location: Far East
Contact:

Re: TT030 VGA picture quality

Postby wongck » Fri Jun 01, 2012 11:52 am

JonB wrote:Oh dear. I am going to have to try and find a video card for it, aren't I?

:(


That would be the way to go.
My Stuff: FB/Falcon CT63/CTPCI+ATI+RTL8139+USB 512MB 30GB HDD CF HxC_SD/ TT030 68882 4+32MB 520MB Nova/ 520STFM 4MB Tos206 SCSI
Shared SCSI Bus:ScsiLink ethernet, 9GB HDD,SD-reader @ http://phsw.atari.org
My Atari stuff for sale - click here for list

User avatar
wongck
Ultimate Atarian
Ultimate Atarian
Posts: 12463
Joined: Sat May 03, 2008 2:09 pm
Location: Far East
Contact:

Re: TT030 VGA picture quality

Postby wongck » Fri Jun 01, 2012 11:53 am

mdivancic wrote:It may be easier to snag a PTC1426 VGA monitor then to find a video card. I've been trying to get one for about 2 years. You could also get a Atari TTM195 monochrome monitor. B & C ComputerVisions (myatari.com) has reconditioned TTM194/5 for $50 and PCT1426 for $125. I've been thinking of going the monochrome route myself.


Yeah, but you get higher resolutions & more colours with a graphic adapter.
My Stuff: FB/Falcon CT63/CTPCI+ATI+RTL8139+USB 512MB 30GB HDD CF HxC_SD/ TT030 68882 4+32MB 520MB Nova/ 520STFM 4MB Tos206 SCSI
Shared SCSI Bus:ScsiLink ethernet, 9GB HDD,SD-reader @ http://phsw.atari.org
My Atari stuff for sale - click here for list

mdivancic
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 273
Joined: Fri Jan 15, 2010 11:59 pm
Location: Lyman, Maine USA

Re: TT030 VGA picture quality

Postby mdivancic » Mon Jun 04, 2012 12:44 am

wongck wrote:Yeah, but you get higher resolutions & more colours with a graphic adapter.


Very true, but if you can't find a card you got nothing!
Mikey
Atari Falcon 030, CT-63 w/128MB @ 76MHz, 14 MB RamGizmo, SuperVidel + SvethLANa
Atari TT030, CaTTamaran, 4 MB ST-Ram, 16 MB TT-RAM, ECL2VGA
Amiga 4000T (QuickPak), OS 3.9, QuickPak 060 w/128 MB, Picasso IV, A2065, AD516
Commodore 128D, 1084S monitor, RAMLink, CMD 4.1GB Hardrive
Commodore SX-64

User avatar
calimero
Fuji Shaped Bastard
Fuji Shaped Bastard
Posts: 2223
Joined: Thu Sep 15, 2005 10:01 am
Location: STara Pazova, Serbia
Contact:

Re: TT030 VGA picture quality

Postby calimero » Mon Jun 04, 2012 7:43 am

I used TT on Samsun 753s monitor (CRT) and you can move picture in middle of screen so it looks ok (and also stretch it until right black border disappear).

On LCD monitor, after you center picture, you need to manually set PIXEL PHASE (or something like that) to remove interferences! I try TT on few LCDs and AUTO button on LCDs _can not_ set picture properly! you need to set it manually.

There was graphics card in that TT but when I bought it I need to give it away :( and my plan was to buy TTM194/5... but I sold it to pay for SuperVidel :)

JonB, hope it will serve you well! :cheers:
using Atari since 1986.http://wet.atari.orghttp://milan.kovac.cc/atari/software/ ・ Atari Falcon030/CT63/SV ・ Atari STe ・ Atari Mega4/MegaFile30/SM124 ・ Amiga 1200/PPC ・ Amiga 500 ・ C64 ・ ZX Spectrum ・ RPi ・ MagiC! ・ MiNT 1.18 ・ OS X

JonB
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 303
Joined: Fri Dec 02, 2011 5:01 pm

Re: TT030 VGA picture quality

Postby JonB » Mon Jun 04, 2012 8:31 am

Hi calimero

I had a play with one of my old monitors and got it centred, hooray! Much better now, but, like you, I think I will try and get a proper TT monitor. I found the Ethernet adapter, it was well hidden. Lucky I kept all the packaging! Hope the payment has arrived OK. Please let me know if not. I am now wondering what to do next... as you know, it is all setup for mint and some other stuff but I would like to start again so I understand it better. I guess this means copying all files onto a card (I have UltraSatan here, so if I can get that working I can backup) and then reformatting the CF card (or get another one) for a clean install. First though I need to identify what all this software actually is...

..and of course there's my favourite bit which is when I open her up for a good look inside!

:)
Too many retro computers here: 1040STfm, Mega4, Ultrasatanx2 , Amiga A500, A500+ and A1200, Acorn Atom x2, BBC Micro, Electron, Spectrum 48k x2, +48, +128k, QL, Oric Atmos, ZX81, Memotech MTX512, Amstrad 6128 x2..

User avatar
dhedberg
Atari Super Hero
Atari Super Hero
Posts: 809
Joined: Mon Aug 30, 2010 8:36 am
Contact:

Re: TT030 VGA picture quality

Postby dhedberg » Fri Sep 21, 2018 9:00 pm

OK, it's time to revive a very old thread again. For everyone with a TT that wants a perfect picture on a modern LCD when using the internal TT-Shifter, go buy an OSSC: https://www.videogameperfection.com/pro ... converter/

I've said it before, this thing gives full control over the video signal. It can sample the 32MHz pixel clock of the TT to perfection. Picture proof attached (TT-Medium on a Benq BL912 - without the OSSC the picture looks like crap!). So don't try and find the perfect monitor, just buy the OSSC and use ANY monitor for your TT. :-)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Daniel, New Beat - http://newbeat.atari.org. Like demos? Have a look at our new Falcon030 demo MORE.

User avatar
calimero
Fuji Shaped Bastard
Fuji Shaped Bastard
Posts: 2223
Joined: Thu Sep 15, 2005 10:01 am
Location: STara Pazova, Serbia
Contact:

Re: TT030 VGA picture quality

Postby calimero » Sat Sep 22, 2018 6:49 am

^
I can not open https://www.videogameperfection.com !
Is this same thing: http://junkerhq.net/xrgb/index.php?title=OSSC ?

Where did you buy it and how much does it cost?
using Atari since 1986.http://wet.atari.orghttp://milan.kovac.cc/atari/software/ ・ Atari Falcon030/CT63/SV ・ Atari STe ・ Atari Mega4/MegaFile30/SM124 ・ Amiga 1200/PPC ・ Amiga 500 ・ C64 ・ ZX Spectrum ・ RPi ・ MagiC! ・ MiNT 1.18 ・ OS X

User avatar
dhedberg
Atari Super Hero
Atari Super Hero
Posts: 809
Joined: Mon Aug 30, 2010 8:36 am
Contact:

Re: TT030 VGA picture quality

Postby dhedberg » Sat Sep 22, 2018 10:52 am

calimero wrote:I can not open https://www.videogameperfection.com !

Wow. Seems like the site went down right after I posted the link. The site is probably under attack or something. Check it again in a few ours/days.

calimero wrote:Is this same thing: http://junkerhq.net/xrgb/index.php?title=OSSC ?

Yes!

calimero wrote:Where did you buy it and how much does it cost?

https://www.videogameperfection.com/pro ... converter/
That's the official site where you buy it.
Daniel, New Beat - http://newbeat.atari.org. Like demos? Have a look at our new Falcon030 demo MORE.

susher
Atari freak
Atari freak
Posts: 60
Joined: Sat Oct 03, 2015 7:06 pm

Re: TT030 VGA picture quality

Postby susher » Sat Sep 22, 2018 11:47 am

It looks like the site's hosting hasn't been renewed and it's gone.

User avatar
wongck
Ultimate Atarian
Ultimate Atarian
Posts: 12463
Joined: Sat May 03, 2008 2:09 pm
Location: Far East
Contact:

Re: TT030 VGA picture quality

Postby wongck » Sat Sep 22, 2018 3:44 pm

dhedberg wrote:Wow. Seems like the site went down right after I posted the link. The site is probably under attack or something. Check it again in a few ours/days.

No... just that all TT owner started clicking on the link to check it out.




It's just that they have not paid their hosting company.
My Stuff: FB/Falcon CT63/CTPCI+ATI+RTL8139+USB 512MB 30GB HDD CF HxC_SD/ TT030 68882 4+32MB 520MB Nova/ 520STFM 4MB Tos206 SCSI
Shared SCSI Bus:ScsiLink ethernet, 9GB HDD,SD-reader @ http://phsw.atari.org
My Atari stuff for sale - click here for list

User avatar
Cyprian
Atari God
Atari God
Posts: 1507
Joined: Fri Oct 04, 2002 11:23 am
Location: Warsaw, Poland

Re: TT030 VGA picture quality

Postby Cyprian » Sat Sep 22, 2018 5:42 pm

dhedberg wrote:OK, it's time to revive a very old thread again. For everyone with a TT that wants a perfect picture on a modern LCD when using the internal TT-Shifter, go buy an OSSC: https://www.videogameperfection.com/pro ... converter/

I've said it before, this thing gives full control over the video signal. It can sample the 32MHz pixel clock of the TT to perfection. Picture proof attached (TT-Medium on a Benq BL912 - without the OSSC the picture looks like crap!). So don't try and find the perfect monitor, just buy the OSSC and use ANY monitor for your TT. :-)

looks nice
Jaugar / TT030 / Mega STe / 800 XL / 1040 STe / Falcon030 / 65 XE / 520 STm / SM124 / SC1435
SDrive / PAK68/3 / CosmosEx / SatanDisk / UltraSatan / USB Floppy Drive Emulator / Eiffel / SIO2PC / Crazy Dots / PAM Net
Hatari / Steem SSE / Aranym / Saint
http://260ste.appspot.com/

mikro
Atari God
Atari God
Posts: 1733
Joined: Sat Sep 10, 2005 11:11 am
Location: Kosice, Slovakia
Contact:

Re: TT030 VGA picture quality

Postby mikro » Sun Sep 23, 2018 9:21 am

Really nice idea. I read about the OSSC here: viewtopic.php?f=15&t=20971#p346128 and it got me interested (but like evil, equally disappointed with the pause between interlace/non-interlace switching). But since the TT doesn't suffer from such issues (no interlaced modes there ;)), this got me interested again!

User avatar
dhedberg
Atari Super Hero
Atari Super Hero
Posts: 809
Joined: Mon Aug 30, 2010 8:36 am
Contact:

Re: TT030 VGA picture quality

Postby dhedberg » Sun Sep 23, 2018 4:11 pm

Yeah, the OSSC is not ideal for the Falcon030, but good enough I'd say. If you want a pretty much ideal monitor for the Falcon030 have a look at the Dell UltraSharp U2410. Just posted about it here: http://atari-forum.com/viewtopic.php?f= ... 58#p353446
Daniel, New Beat - http://newbeat.atari.org. Like demos? Have a look at our new Falcon030 demo MORE.

susher
Atari freak
Atari freak
Posts: 60
Joined: Sat Oct 03, 2015 7:06 pm

Re: TT030 VGA picture quality

Postby susher » Sun Sep 23, 2018 7:11 pm

It looks as though their web hosting is dead. You can find out via their Facebook page.

https://www.facebook.com/videogameperfection/

User avatar
dhedberg
Atari Super Hero
Atari Super Hero
Posts: 809
Joined: Mon Aug 30, 2010 8:36 am
Contact:

Re: TT030 VGA picture quality

Postby dhedberg » Sun Sep 23, 2018 8:49 pm

Good to know. Thanks! Hopefully it'll be all sorted out soon.
Daniel, New Beat - http://newbeat.atari.org. Like demos? Have a look at our new Falcon030 demo MORE.


Social Media

     

Return to “Professionals”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 5 guests