Daroou's GEM demos

All about demos on the Falcon, TT & clones

Moderators: Mug UK, moondog/.tSCc., [ProToS], lp, Moderator Team

User avatar
Rajah Lone
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 371
Joined: Wed Aug 07, 2002 12:27 pm
Location: Lyon / France
Contact:

Daroou's GEM demos

Postby Rajah Lone » Fri Dec 11, 2015 8:23 pm

Some have already visited the http://atari.daroou.fr/ website.
The programs are GEM oriented and for enhanced Ataris or clones. Daroou likes to port for GEM some demos:

Image

Image

Image

Latest production is Badgers:

Image
A very powerful machine is required to display a maximum of badgers. Music synchronization may be not correct under Aranym environment, but it's the best he could do.
Last edited by Rajah Lone on Fri Dec 11, 2015 8:53 pm, edited 1 time in total.

User avatar
CiH
Atari God
Atari God
Posts: 1096
Joined: Wed Feb 11, 2004 4:34 pm
Location: Middle Earth (Npton) UK
Contact:

Re: Daroou's GEM demos

Postby CiH » Fri Dec 11, 2015 8:41 pm

Interesting. And totally unknown until now.

Wonder what he'll try next?
"Where teh feck is teh Hash key on this Mac?!"

Playmobil
Atari maniac
Atari maniac
Posts: 82
Joined: Fri Nov 13, 2015 7:40 pm

Re: Daroou's GEM demos

Postby Playmobil » Fri Dec 11, 2015 8:54 pm

Very Very good job by Daroou !

I try all his stuff under Aranym+Magic, work fine !

User avatar
wongck
Ultimate Atarian
Ultimate Atarian
Posts: 11976
Joined: Sat May 03, 2008 2:09 pm
Location: Far East
Contact:

Re: Daroou's GEM demos

Postby wongck » Sat Dec 12, 2015 10:54 am

:megaphone: :cheers: Great fun stuff
My Stuff: FB/Falcon CT63+CTPCI_ATI_RTL8139 14+512MB 30GB HDD CF HxC_SD/ TT030 68882 4+32MB 520MB Nova/ 520STFM 4MB Tos206 SCSI
Shared SCSI Bus:ScsiLink ethernet, 9GB HDD,SD-reader @ http://phsw.atari.org
My Atari stuff for sale - click here for list

User avatar
Rajah Lone
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 371
Joined: Wed Aug 07, 2002 12:27 pm
Location: Lyon / France
Contact:

Re: Daroou's GEM demos

Postby Rajah Lone » Fri Jan 08, 2016 12:03 pm

Image

Daroou is studying the offscreen part of the VDI and the best way to use RAM and VDI. We have results for TT+NOVA, Falcon+CT6x+CTPCI+Radeon, FireBee, Ararnym. We would be interested on stats for Hades and Falcon+CT6x+SuperVidel. Thanks in advance.

Playmobil
Atari maniac
Atari maniac
Posts: 82
Joined: Fri Nov 13, 2015 7:40 pm

Re: Daroou's GEM demos

Postby Playmobil » Fri Jan 08, 2016 12:45 pm

I've do the test under Aranym :

Image

4122 FPS ! 8O

User avatar
shoggoth
Nature
Nature
Posts: 853
Joined: Tue Aug 01, 2006 9:21 am
Location: Halmstad, Sweden
Contact:

Re: Daroou's GEM demos

Postby shoggoth » Fri Jan 08, 2016 1:26 pm

Rajah Lone wrote:Daroou is studying the offscreen part of the VDI and the best way to use RAM and VDI. We have results for TT+NOVA, Falcon+CT6x+CTPCI+Radeon, FireBee, Ararnym. We would be interested on stats for Hades and Falcon+CT6x+SuperVidel. Thanks in advance.


To really harvest the speed of the SuperVidel (or the CTPCI, probably), you should allocate your render buffer in VRAM instead of RAM, because blits between RAM<>VRAM aren't nearly as fast as VRAM<>VRAM. Use ct60_vmalloc() :)
Ain't no space like PeP-space.

User avatar
Rajah Lone
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 371
Joined: Wed Aug 07, 2002 12:27 pm
Location: Lyon / France
Contact:

Re: Daroou's GEM demos

Postby Rajah Lone » Fri Jan 08, 2016 2:15 pm

@shoggoth : Daroou has no CT6x, just a Milan machine and an Aranym setup. vmalloc() is in project, but screen -> screen simulates Offscreen VRAM test. In Offscreen VRAM test, blit is made in screen to screen, therefore in supposed VRAM zone (present or not, depends on the display drivers).

Is vmalloc supported by the SuperVidel driver? I thought it was only for the Radeon, since Didier Méquignon's work is based on this card.

User avatar
shoggoth
Nature
Nature
Posts: 853
Joined: Tue Aug 01, 2006 9:21 am
Location: Halmstad, Sweden
Contact:

Re: Daroou's GEM demos

Postby shoggoth » Fri Jan 08, 2016 6:22 pm

Rajah Lone wrote:@shoggoth : Daroou has no CT6x, just a Milan machine and an Aranym setup. vmalloc() is in project, but screen -> screen simulates Offscreen VRAM test. In Offscreen VRAM test, blit is made in screen to screen, therefore in supposed VRAM zone (present or not, depends on the display drivers).

Is vmalloc supported by the SuperVidel driver? I thought it was only for the Radeon, since Didier Méquignon's work is based on this card.


No existing NVDI driver allocates offscreen bitmaps in VRAM, unfortunately. I've disassembled them all. This could potentially change in the future though..

The SuperVidel supports the ct60_vmalloc() call :) I generally avoided the other CTPCI-stuff, because it doesn't apply very well to the SuperVidel (or Videl for that matter).
Ain't no space like PeP-space.

User avatar
Rajah Lone
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 371
Joined: Wed Aug 07, 2002 12:27 pm
Location: Lyon / France
Contact:

Re: Daroou's GEM demos

Postby Rajah Lone » Mon Jan 11, 2016 8:40 pm

@shoggoth: is there a smart and official method to know if (ct60_)vmalloc() is available? This is a XBIOS call with 0xc60e opcode.

Are CT60 + _PCI and CT60 + SupV cookies enough?
What about the Radeon if it may be available for the FireBee? The drivers for the Radeon are already in the FireTOS.

User avatar
calimero
Fuji Shaped Bastard
Fuji Shaped Bastard
Posts: 2049
Joined: Thu Sep 15, 2005 10:01 am
Location: STara Pazova, Serbia
Contact:

Re: Daroou's GEM demos

Postby calimero » Mon Jan 25, 2016 4:44 pm

This is my results (CT63@75MHz, MiNT, SuperVidel and I am not sure what is resolution since I can not change it in MiNT! - is there any resolution switcher for SuperVidel under MiNT or I need to edit myaes/xaaes info file...?)

IMG_2322.JPG

"screen > screen" results vary from 100MB/s up to 980MB/s, everytime I measure it is different!
and where I can find other results?

Under plain TOS I can not click on any button! I am not sure why; buttons simple does not respond to mouse click...
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
using Atari since 1986.http://wet.atari.orghttp://milan.kovac.cc/atari/software/ ・ Atari Falcon030/CT63/SV ・ Atari STe ・ Atari Mega4/MegaFile30/SM124 ・ Amiga 1200/PPC ・ Amiga 500 ・ C64 ・ ZX Spectrum ・ RPi ・ MagiC! ・ MiNT 1.18 ・ OS X

User avatar
Rajah Lone
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 371
Joined: Wed Aug 07, 2002 12:27 pm
Location: Lyon / France
Contact:

Re: Daroou's GEM demos

Postby Rajah Lone » Mon Jan 25, 2016 6:04 pm

@calimero: thanks for the tests and results. You can log all the results in a log file. See in the menu.

Seeing the buttons style, it seems the screenmode is TrueColor.
The stats window gives also (more reliable) results. "Offscreen VRAM" test is same as "screen -> screen" bench. This test shows the megabyte-stream rate and frames-per-second inside the SV (or Radeon).

Unclickable buttons in under monoTOS environment is a known issue. The author is aware (and will try to fix it during free time).

User avatar
Orion_
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 333
Joined: Sat Jan 10, 2004 12:20 pm
Location: France
Contact:

Re: Daroou's GEM demos

Postby Orion_ » Mon Jan 25, 2016 6:12 pm

This is what I get on my Firebee (FireTos or mint) running the program from A: (sdcard)
it starts with a little black screen in the upper left corner (during "chargement image...")
same result in both 16bits or 32bits
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

User avatar
calimero
Fuji Shaped Bastard
Fuji Shaped Bastard
Posts: 2049
Joined: Thu Sep 15, 2005 10:01 am
Location: STara Pazova, Serbia
Contact:

Re: Daroou's GEM demos

Postby calimero » Mon Jan 25, 2016 6:31 pm

@Orion_

did you load NVDI?
Offscreen program complain if I do not load NVDI in 16 & 32 bit color mode; he say that he do not know correct pixel format (and gave me few options to choose from) and after that I get garbage similar to yours ;)
using Atari since 1986.http://wet.atari.orghttp://milan.kovac.cc/atari/software/ ・ Atari Falcon030/CT63/SV ・ Atari STe ・ Atari Mega4/MegaFile30/SM124 ・ Amiga 1200/PPC ・ Amiga 500 ・ C64 ・ ZX Spectrum ・ RPi ・ MagiC! ・ MiNT 1.18 ・ OS X

User avatar
Orion_
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 333
Joined: Sat Jan 10, 2004 12:20 pm
Location: France
Contact:

Re: Daroou's GEM demos

Postby Orion_ » Mon Jan 25, 2016 6:33 pm

the program doesn't tell me anything, NVDI is not loaded, but it should not be mandatory to have NVDI

User avatar
calimero
Fuji Shaped Bastard
Fuji Shaped Bastard
Posts: 2049
Joined: Thu Sep 15, 2005 10:01 am
Location: STara Pazova, Serbia
Contact:

Re: Daroou's GEM demos

Postby calimero » Mon Jan 25, 2016 7:15 pm

Orion_ wrote:the program doesn't tell me anything, NVDI is not loaded, but it should not be mandatory to have NVDI

try with NVDI... with SuperVidel without NVDI it get confused :)
using Atari since 1986.http://wet.atari.orghttp://milan.kovac.cc/atari/software/ ・ Atari Falcon030/CT63/SV ・ Atari STe ・ Atari Mega4/MegaFile30/SM124 ・ Amiga 1200/PPC ・ Amiga 500 ・ C64 ・ ZX Spectrum ・ RPi ・ MagiC! ・ MiNT 1.18 ・ OS X

User avatar
Orion_
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 333
Joined: Sat Jan 10, 2004 12:20 pm
Location: France
Contact:

Re: Daroou's GEM demos

Postby Orion_ » Mon Jan 25, 2016 7:15 pm

I don't have NVDI and don't want to install it.

User avatar
shoggoth
Nature
Nature
Posts: 853
Joined: Tue Aug 01, 2006 9:21 am
Location: Halmstad, Sweden
Contact:

Re: Daroou's GEM demos

Postby shoggoth » Mon Jan 25, 2016 9:54 pm

The SV is sort of compatible with ENHANCER.PRG, provided that you don't use 32bpp or 8bpp chunky (ENHANCE.PRG doesn't know about these modes). Standard VDI is accelerated here and there; blits are fast, but some other stuff is painfully inefficient.
Ain't no space like PeP-space.

User avatar
Rajah Lone
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 371
Joined: Wed Aug 07, 2002 12:27 pm
Location: Lyon / France
Contact:

Re: Daroou's GEM demos

Postby Rajah Lone » Mon Jan 25, 2016 10:06 pm

Orion_ wrote:This is what I get on my Firebee (FireTos or mint) running the program from A: (sdcard)
it starts with a little black screen in the upper left corner (during "chargement image...")

Check if the cookie EdDI is present or not (one CPX can list them using XCONTROL.ACC or COPS.ACC).
If not present, and using none standard Atari screenmode, then you run any program at your own risk. Here it seems screen address could not be inquired or bitplane structure determined.
If I remember correctly, ENHANCER.PRG should install the EdDI cookie.

You should not be stubborn about not installing NVDI. It's a must have for anyone who use GEM every day.

User avatar
Orion_
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 333
Joined: Sat Jan 10, 2004 12:20 pm
Location: France
Contact:

Re: Daroou's GEM demos

Postby Orion_ » Mon Jan 25, 2016 10:17 pm

Rajah Lone wrote:
Orion_ wrote:This is what I get on my Firebee (FireTos or mint) running the program from A: (sdcard)
it starts with a little black screen in the upper left corner (during "chargement image...")

Check if the cookie EdDI is present or not (one CPX can list them using XCONTROL.ACC or COPS.ACC).
If not present, and using none standard Atari screenmode, then you run any program at your own risk. Here it seems screen address could not be inquired or bitplane structure determined.
If I remember correctly, ENHANCER.PRG should install the EdDI cookie.

You should not be stubborn about not installing NVDI. It's a must have for anyone who use GEM every day.

you repeatedly told me to make the most compatible VDI program for My games, now you tell me I need to install this and that so Your program can work ? :)
As long as I know, NVDI is not freeware.
What do you mean by "non standard atari screenmode" ? Your program require 700x600 minimum resolution, which is non standard because the maximum standard video mode the Falcon can draw is 640x480 in 256 colors mode. Everything else is non official (atari clone computer/extension)
Have you tried to run your program on your Firebee, standard FireTos 16bits screenmode without anything in Auto folder ?

User avatar
Rajah Lone
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 371
Joined: Wed Aug 07, 2002 12:27 pm
Location: Lyon / France
Contact:

Re: Daroou's GEM demos

Postby Rajah Lone » Mon Jan 25, 2016 10:38 pm

Orion_ wrote:you repeatedly told me to make the most compatible VDI program for My games,

I advised you to make some efforts on AES support (windows managment). There are some missing GEM-AES events that ought to be handled, if not, some users may encounter redraw problems.
Orion_ wrote:now you tell me I need to install this and that so Your program can work ?

For the record, not my program, but Daroou's. I post here in his name because English language is not his forte.
Orion_ wrote:What do you mean by "non standard atari screenmode" ?

Atari standard screenmode = take all Atari machines, basic and out of the box, without any upgrade. So on Falcon, from 320*200 duochrome to TrueColor 15/16 bits. Size does not matter, but Falcon TC modes are not large.
The EdDI cookie is important, this is when the vq_scrninfo() function appears, which tell everything about the screen structure. Usage is strongly advised, for enhanced machines, clones or aranym.

As for my FireBee setup: FireTOS + MiNT + some "must have" programs (NVDI, LDG) in the AUTO folder. I'm a FireBee user, not a worshiper of the void.

User avatar
shoggoth
Nature
Nature
Posts: 853
Joined: Tue Aug 01, 2006 9:21 am
Location: Halmstad, Sweden
Contact:

Re: Daroou's GEM demos

Postby shoggoth » Tue Jan 26, 2016 7:01 am

Rajah Lone wrote:
Orion_ wrote:This is what I get on my Firebee (FireTos or mint) running the program from A: (sdcard)
it starts with a little black screen in the upper left corner (during "chargement image...")

Check if the cookie EdDI is present or not (one CPX can list them using XCONTROL.ACC or COPS.ACC).
If not present, and using none standard Atari screenmode, then you run any program at your own risk. Here it seems screen address could not be inquired or bitplane structure determined.
If I remember correctly, ENHANCER.PRG should install the EdDI cookie.

You should not be stubborn about not installing NVDI. It's a must have for anyone who use GEM every day.


ENHANCER.PRG only knows about Atari-compatible screen resolutions, and IIRC it only works on the standard TOS VDI (it's a hack).
Ain't no space like PeP-space.

User avatar
calimero
Fuji Shaped Bastard
Fuji Shaped Bastard
Posts: 2049
Joined: Thu Sep 15, 2005 10:01 am
Location: STara Pazova, Serbia
Contact:

Re: Daroou's GEM demos

Postby calimero » Tue Jan 26, 2016 1:00 pm

shoggoth wrote:ENHANCER.PRG only knows about Atari-compatible screen resolutions, and IIRC it only works on the standard TOS VDI (it's a hack).

I must ask what is ENHANCER.PRG ?

..."worshiper of the void"... :D
using Atari since 1986.http://wet.atari.orghttp://milan.kovac.cc/atari/software/ ・ Atari Falcon030/CT63/SV ・ Atari STe ・ Atari Mega4/MegaFile30/SM124 ・ Amiga 1200/PPC ・ Amiga 500 ・ C64 ・ ZX Spectrum ・ RPi ・ MagiC! ・ MiNT 1.18 ・ OS X

User avatar
shoggoth
Nature
Nature
Posts: 853
Joined: Tue Aug 01, 2006 9:21 am
Location: Halmstad, Sweden
Contact:

Re: Daroou's GEM demos

Postby shoggoth » Tue Jan 26, 2016 2:41 pm

calimero wrote:
shoggoth wrote:ENHANCER.PRG only knows about Atari-compatible screen resolutions, and IIRC it only works on the standard TOS VDI (it's a hack).

I must ask what is ENHANCER.PRG ?

..."worshiper of the void"... :D


ENHANCER.PRG implements offscreen bitmaps on the standard VDI. It also provides information about the current pixel format (i.e. it implements vq_scrninfo()).
Ain't no space like PeP-space.

User avatar
jfl
Atari Super Hero
Atari Super Hero
Posts: 821
Joined: Tue Jul 18, 2006 10:55 pm
Location: Liège, Belgium
Contact:

Re: Daroou's GEM demos

Postby jfl » Tue Jan 26, 2016 2:46 pm

Rajah Lone wrote:I'm a FireBee user, not a worshiper of the void.

I'm not sure what that means but it certainly sounds great :thumbs:
Jean-François
GEMDict – GEMClip


Social Media

     

Return to “Demos”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest