Mega STE motherboard small issue - can't detect HD 1.44MB Floppy Disks

Troubles with your machine? Just want to speak about the latest improvements? This is the place!

Moderators: Mug UK, Zorro 2, Greenious, spiny, Moderator Team

Chandler
Atari God
Atari God
Posts: 1346
Joined: Tue Feb 14, 2006 12:15 am

Mega STE motherboard small issue - can't detect HD 1.44MB Floppy Disks

Postby Chandler » Tue Dec 03, 2019 4:08 pm

Another mega STE motherboard i have recently been working on

Just 1 small issue i can't seen to solve is it will not detect or see HD 1.44MB Disks

All ok with 720K disks, it opens, formats and writes but not HD disks, nothing, the drive just searches and searches as if there was no disk in the drive

It has TOS 2.06 / AJAX floppy IC fitted / dip switch 7 in ON / GAL U407 tested ok

Is there anything else i can check? :)

User avatar
troed
Atari God
Atari God
Posts: 1450
Joined: Mon Apr 30, 2012 6:20 pm
Location: Sweden

Re: Mega STE motherboard small issue - can't detect HD 1.44MB Floppy Disks

Postby troed » Tue Dec 03, 2019 4:24 pm

With GAL U407 tested ok I assume you mean UA2 being the 1.44MB version? (-002)

http://dev-docs.atariforge.org/files/Me ... n_1991.pdf

/Troed

User avatar
Bikerbob
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 315
Joined: Wed Mar 23, 2016 2:46 am
Location: Oakville, ON, Canada
Contact:

Re: Mega STE motherboard small issue - can't detect HD 1.44MB Floppy Disks

Postby Bikerbob » Tue Dec 03, 2019 10:24 pm

nothing to add. Troed got that one :)

James

Chandler
Atari God
Atari God
Posts: 1346
Joined: Tue Feb 14, 2006 12:15 am

Re: Mega STE motherboard small issue - can't detect HD 1.44MB Floppy Disks

Postby Chandler » Wed Dec 04, 2019 6:19 pm

Thanks for your reply. Very helpful link to the HD kit manual

Yes the mobo has all the mods and items in the HD kit including the 002 GAL

It is an early revision motherboard but not sure about it being less than REV B as stated in the install instructions

It actually says REV 4.1 on the mobo from March 1991

How else can I tell the mobo REV?

Chandler
Atari God
Atari God
Posts: 1346
Joined: Tue Feb 14, 2006 12:15 am

Re: Mega STE motherboard small issue - can't detect HD 1.44MB Floppy Disks

Postby Chandler » Wed Dec 04, 2019 6:27 pm

Image

User avatar
troed
Atari God
Atari God
Posts: 1450
Joined: Mon Apr 30, 2012 6:20 pm
Location: Sweden

Re: Mega STE motherboard small issue - can't detect HD 1.44MB Floppy Disks

Postby troed » Thu Dec 05, 2019 6:36 pm

Just measure resistance between the two points mentioned. If they aren't connected, add a wire. I had to do that to my MSTE.

https://blog.troed.se/2016/07/14/mega-s ... -upgrades/

/Troed

User avatar
1st1
Atari Super Hero
Atari Super Hero
Posts: 861
Joined: Mon May 07, 2012 11:48 am

Re: Mega STE motherboard small issue - can't detect HD 1.44MB Floppy Disks

Postby 1st1 » Thu Dec 05, 2019 7:07 pm

Which floppy drive are you using? Tell brand and exact model number.
Power without the Price. It's not a bug. It's a feature. _/|\_ATARI

1040STFM in PC-Tower (PAK68/2, OvrScn, 4 MB, 1GB SCSI, CD-ROM...) * 2x Falcon 030 32GB/14MB+ScrnBlstrIII * 2x TT030 73GB/20MB+Nova * 520/1040STFM * 520/1040STE * 260/520ST/+ * some Mega ST * 2x Mega STE 500MB/4MB+M.CoCo * Stacy * STBook * SLM605 * SLM804 * SLM605 * SMM804 * SH 204/205 * Megafile 30/44/60 * SF314 * SF354 * 5x Pofo * PC3

Chandler
Atari God
Atari God
Posts: 1346
Joined: Tue Feb 14, 2006 12:15 am

Re: Mega STE motherboard small issue - can't detect HD 1.44MB Floppy Disks

Postby Chandler » Thu Dec 05, 2019 8:46 pm

Thanks Troed

It now works in HD mode after adding the wire :0)


Social Media

     

Return to “Hardware”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 5 guests