Genesis Core

https://github.com/MiSTer-devel/Main_MiSTer/wiki

Moderators: Mug UK, Zorro 2, Greenious, spiny, Sorgelig, Moderator Team

fufenicon
Atarian
Atarian
Posts: 3
Joined: Fri Jun 21, 2019 3:23 am

Re: Genesis Core

Postby fufenicon » Sun Aug 25, 2019 2:08 pm

Sorgelig wrote:I think it should be fixed in today's release


I'm using the 20190824 core and experiencing video glitches sometimes when changing cores or changing roms in the Genesis Core. Sometimes, I get a black screen for a second when loading a rom on both the SNES or Genesis core and then everything goes on normally.
In one instance, I changed from the SNES core to the TG16 core and the video signal got all garbled. Tried cold rebooting but the rom was still loaded on the background, even playing sound. Powered off the DE10, problem solved.

It's kind of random, I will try to reproduce it later.

PhantombrainM
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 184
Joined: Fri Mar 16, 2018 9:10 am

Re: Genesis Core

Postby PhantombrainM » Sun Aug 25, 2019 4:55 pm

fufenicon wrote:Tried cold rebooting but the rom was still loaded on the background, even playing sound. Powered off the DE10, problem solved.

It's kind of random, I will try to reproduce it later.


Do you have newest menu.rbf too? There was a bug fixed which was preventing booting / switching cores / go back to menu.
Two beer or not two beer? - Shakesbeer.

fufenicon
Atarian
Atarian
Posts: 3
Joined: Fri Jun 21, 2019 3:23 am

Re: Genesis Core

Postby fufenicon » Sun Aug 25, 2019 9:12 pm

PhantombrainM wrote:Do you have newest menu.rbf too? There was a bug fixed which was preventing booting / switching cores / go back to menu.


Yep, menu_20190824 and MiSTer_20190820. I can go back to menu. What's happening is that sometimes video loses signal after changing cores and loading a new rom. I don't know what triggers this behavior since it doesn't happen all the time. Rebooting before loading a new core prevents this, tho.

Piacenti
Atariator
Atariator
Posts: 21
Joined: Sat Jul 27, 2019 4:26 pm

Re: Genesis Core

Postby Piacenti » Fri Sep 06, 2019 12:32 am

After the last update audio seems fine now, thank you.

MattE888
Atari freak
Atari freak
Posts: 51
Joined: Fri Nov 02, 2018 5:34 pm

Re: Genesis Core

Postby MattE888 » Thu Sep 26, 2019 12:15 am

I haven't been updating the MiSTer in a few months, probably since the cheats were added, and today I used the updater script to do update. Everything works fine except Genesis games. Snes and NES games all work fine. I then made sure that the updater script updated the menu file and the genesis file, by manually grabbing those from GitHub , and it did. Still Genesis games not working. What else should I try?

[edit]
I went through several games, and some of them only show a red screen, some show a black screen, and 1 so far shows lots of glitches. And very few of them actually work.

Sorgelig
Ultimate Atarian
Ultimate Atarian
Posts: 5793
Joined: Mon Dec 14, 2015 10:51 am
Location: Russia/Taiwan

Re: Genesis Core

Postby Sorgelig » Thu Sep 26, 2019 6:35 am

try to power cycle the MiSTer

MattE888
Atari freak
Atari freak
Posts: 51
Joined: Fri Nov 02, 2018 5:34 pm

Re: Genesis Core

Postby MattE888 » Thu Sep 26, 2019 11:55 am

If a power cycle is just turning it off and un plugging it from the power, and then plugging it back in, and turning it back on, I did that. Didn't work.

Sorgelig
Ultimate Atarian
Ultimate Atarian
Posts: 5793
Joined: Mon Dec 14, 2015 10:51 am
Location: Russia/Taiwan

Re: Genesis Core

Postby Sorgelig » Thu Sep 26, 2019 1:04 pm

try several previous releases to find when it's started.

MattE888
Atari freak
Atari freak
Posts: 51
Joined: Fri Nov 02, 2018 5:34 pm

Re: Genesis Core

Postby MattE888 » Thu Sep 26, 2019 1:37 pm

Thanks for the help. It was a ROM problem. I guess the MiSTer or the Genesis core is more picky than it used to be. I'm sure that's a good thing!

ghogan42
Obsessive compulsive Atari behavior
Obsessive compulsive Atari behavior
Posts: 108
Joined: Wed Oct 17, 2018 7:27 pm

Re: Genesis Core

Postby ghogan42 » Fri Sep 27, 2019 12:25 am

MattE888 wrote:Thanks for the help. It was a ROM problem. I guess the MiSTer or the Genesis core is more picky than it used to be. I'm sure that's a good thing!


There was a region setting thing added where the core will set the region based on the header. If you have any more trouble you should try manually setting the region for that game in the OSD and resetting the game (not the mister board). It should be fine then.

breiztiger
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 195
Joined: Sun Sep 20, 2009 6:54 am
Location: FRANCE

Re: Genesis Core

Postby breiztiger » Sun Sep 29, 2019 8:58 am

hi

with last commit build (Z80 wait state when accessing MBUS. Remove Titan 2 speed hack.),

Werewolf (https://www.pouet.net/prod.php?which=81513)
and
The Spiral (https://www.pouet.net/prod.php?which=82607)

work a lot better

Sorgelig
Ultimate Atarian
Ultimate Atarian
Posts: 5793
Joined: Mon Dec 14, 2015 10:51 am
Location: Russia/Taiwan

Re: Genesis Core

Postby Sorgelig » Sun Sep 29, 2019 10:29 am

some small glitches in Titan 1 are also fixed.

breiztiger
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 195
Joined: Sun Sep 20, 2009 6:54 am
Location: FRANCE

Re: Genesis Core

Postby breiztiger » Sun Sep 29, 2019 10:31 am

are those corrections valid for all core that use z80 ? (like amstrad ...)

Sorgelig
Ultimate Atarian
Ultimate Atarian
Posts: 5793
Joined: Mon Dec 14, 2015 10:51 am
Location: Russia/Taiwan

Re: Genesis Core

Postby Sorgelig » Sun Sep 29, 2019 11:39 am

breiztiger wrote:are those corrections valid for all core that use z80 ? (like amstrad ...)

nope, it's specific to Genesis, bus arbitration.

Glaurung
Atari freak
Atari freak
Posts: 59
Joined: Sat Mar 30, 2019 6:22 am

Re: Genesis Core

Postby Glaurung » Tue Nov 05, 2019 7:29 am

I dont know why the hell doesnt work savestats in Wonder Boy in monster Land (Genesis).
I every other game it works.I have treid other Wonderboy roms.

So when I save the game (ingame) ,but when i play again I dont know how to recover the game (doesnt seems to to show any "recover game", or "load game", in the start screen.

I miss something with this game? It's seems odd that is the only game that doesnt work.

(I have notice that the led of mister doenst blink (only in this game)when you save.

Sorgelig
Ultimate Atarian
Ultimate Atarian
Posts: 5793
Joined: Mon Dec 14, 2015 10:51 am
Location: Russia/Taiwan

Re: Genesis Core

Postby Sorgelig » Tue Nov 05, 2019 8:16 am

Wonder Boy uses EEPROM for saves. And such saves currently aren't implemented in the core.

12characters
Atariator
Atariator
Posts: 23
Joined: Sun Jun 16, 2019 10:38 am

Re: Genesis Core

Postby 12characters » Tue Nov 05, 2019 7:05 pm

Glaurung wrote:I dont know why the hell doesnt work savestats in Wonder Boy in monster Land (Genesis).

There is a patch to convert the ROM from using EEPROM to SRAM, see http://www.tototek.com/phpBB2/viewtopic ... 6722#16722. I have not tried the patched ROM on MiSTer myself but it ought to work.

Glaurung
Atari freak
Atari freak
Posts: 59
Joined: Sat Mar 30, 2019 6:22 am

Re: Genesis Core

Postby Glaurung » Sat Nov 09, 2019 7:20 pm

12characters wrote:
Glaurung wrote:I dont know why the hell doesnt work savestats in Wonder Boy in monster Land (Genesis).

There is a patch to convert the ROM from using EEPROM to SRAM, see http://www.tototek.com/phpBB2/viewtopic ... 6722#16722. I have not tried the patched ROM on MiSTer myself but it ought to work.


Thanks I will try it

djsquare
Atari freak
Atari freak
Posts: 60
Joined: Thu Oct 18, 2018 2:01 am

Re: Genesis Core

Postby djsquare » Wed Nov 20, 2019 5:37 pm

I can't believe this core is getting Sega CD support. What an amazing accomplishment :cheers:

https://www.youtube.com/watch?v=_nxGg9crgWM

seastalker
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 309
Joined: Sun May 15, 2016 3:44 pm

Re: Genesis Core

Postby seastalker » Sun Dec 01, 2019 11:41 am

I wonder if it is possible to use the ARM side of the DE-10 Nano to get pseudo 32x support. If not, maybe like how ScummVM runs, a linux based port of a 32x emulator (Fusion?) will appear.

zomgugoff
Atari maniac
Atari maniac
Posts: 79
Joined: Tue Jan 29, 2019 10:12 am

Re: Genesis Core

Postby zomgugoff » Mon Dec 02, 2019 1:57 am

seastalker wrote:I wonder if it is possible to use the ARM side of the DE-10 Nano to get pseudo 32x support. If not, maybe like how ScummVM runs, a linux based port of a 32x emulator (Fusion?) will appear.


That kind of defeats the purpose of having the FPGA at that point. If the 32x logic can't fit in the DE10's FPGA space alongside the Genesis, maybe there's a way to attach an additional, smaller FPGA to the DE10 that would handle the 32X. The idea is amusing, but the implementation and costs are unreasonable.

seastalker
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 309
Joined: Sun May 15, 2016 3:44 pm

Re: Genesis Core

Postby seastalker » Mon Dec 02, 2019 10:50 am

I COMPLETELY agree it defeats the purpose of FPGA. "Why not just use a PC or Pi3/4 for 32x emulation" is what echos in my mind as well as many others. Still, with the recent Smokemonster interview, I remember mention of emulators being possible on MiSTer, and thought about reasonable use cases. Scumm VM is very convenient, and Doom [for me] is more a 'nice to have', but 32x is the ONE other exception teetering the fence that might be welcomed in ARM. Unless people say "don't bother - a 32x core is inevitable, but it will just take time." Maybe it will evolve from Arcade cores one day (if the 32x uses some of the same chips), but obviously it is not for us players to mandate developers' projects. We can only dream and wish out loud if we aren't making cores ourselves.

Saturn is unlikely in FPGA (or ARM based emulation), and Dreamcast and beyond is maybe a 'Mister 2 or 3' hardware future. I know 32x for many falls into Virtua Racing realms- even if you don't often play it, the all-but-one game support triggers the OCD in some of us. 32x is its own console, yet relies on the umbilical cord of Genesis/Mega Drive hardware. Now having near(?) perfect Genesis in FPGA, the 32x is just kind of standing there like the step child hoping to get in the frame of the family photo. Hopefully it will get some love one day.

In the mean time, I'm working some TLC on my official Sega 32x hardware's video issues, so 32x, you are still loved.

zomgugoff
Atari maniac
Atari maniac
Posts: 79
Joined: Tue Jan 29, 2019 10:12 am

Re: Genesis Core

Postby zomgugoff » Tue Dec 03, 2019 11:31 am

seastalker wrote:I COMPLETELY agree it defeats the purpose of FPGA. "Why not just use a PC or Pi3/4 for 32x emulation" is what echos in my mind as well as many others. Still, with the recent Smokemonster interview, I remember mention of emulators being possible on MiSTer, and thought about reasonable use cases. Scumm VM is very convenient, and Doom [for me] is more a 'nice to have', but 32x is the ONE other exception teetering the fence that might be welcomed in ARM. Unless people say "don't bother - a 32x core is inevitable, but it will just take time." Maybe it will evolve from Arcade cores one day (if the 32x uses some of the same chips), but obviously it is not for us players to mandate developers' projects. We can only dream and wish out loud if we aren't making cores ourselves.

Saturn is unlikely in FPGA (or ARM based emulation), and Dreamcast and beyond is maybe a 'Mister 2 or 3' hardware future. I know 32x for many falls into Virtua Racing realms- even if you don't often play it, the all-but-one game support triggers the OCD in some of us. 32x is its own console, yet relies on the umbilical cord of Genesis/Mega Drive hardware. Now having near(?) perfect Genesis in FPGA, the 32x is just kind of standing there like the step child hoping to get in the frame of the family photo. Hopefully it will get some love one day.

In the mean time, I'm working some TLC on my official Sega 32x hardware's video issues, so 32x, you are still loved.


I'm a 32x enthusiast also and I'd love to see it on MiSTer. It would definitely take up less space and less outlets than my model 2 rig (with CD...) But I've seen it discussed a few times before, that cramming the SH-2's into the available space would be a tight fit. Not to mention the VDP and QSound chips and all of the Genesis hardware, so I'm not holding my breath.

djsquare
Atari freak
Atari freak
Posts: 60
Joined: Thu Oct 18, 2018 2:01 am

Re: Genesis Core

Postby djsquare » Wed Dec 04, 2019 6:56 pm

oh my God we have Sega CD now?

VanZan
Atarian
Atarian
Posts: 2
Joined: Sun Aug 25, 2019 7:25 pm

Re: Genesis Core

Postby VanZan » Wed Dec 04, 2019 11:16 pm

May I ask a noob question? When I start up this core I always forget to change the region from JP to that of my SORII rom (USA). Is there a way to set a default region and keep it at that? My roms all have (USA) in their title you see.

Perhaps foolishly all my roms have a .MD extension which defaults to EU I think. I suspect the easiest solution is to get them all as .GEN files and then select auto region based on extension.

:edit: Or just rename the USA MD ones to GEN!! Got it.


Return to “MiSTer”

Who is online

Users browsing this forum: hernan43 and 11 guests