ZX Spectrum Core

https://github.com/MiSTer-devel/Main_MiSTer/wiki

Moderators: Mug UK, Zorro 2, spiny, Greenious, Sorgelig, Moderator Team

albconde
Atari freak
Atari freak
Posts: 74
Joined: Thu Nov 30, 2017 8:56 am

Re: ZX Spectrum Core

Postby albconde » Tue Sep 11, 2018 9:50 pm

when you change video timings you also need to reset the core, but the "reset and apply" option is not activated in the OSD, it is only activated if you change "memory".
Maybe it would be good if it's always visible.
Is there any way to save z80 snapshots in the core?

Sorgelig
Fuji Shaped Bastard
Fuji Shaped Bastard
Posts: 3178
Joined: Mon Dec 14, 2015 10:51 am
Location: Russia/Taiwan

Re: ZX Spectrum Core

Postby Sorgelig » Tue Sep 11, 2018 10:12 pm

Video timing change doesn't require reset.
Reset always available from keyboard as in any other cores RCtrl+RAlt+LAlt.
F11 also resets the GS, so you don't need to issue additional reset.

You cannot save z80.
There is Multiface option providing snapshot save if you mount PlusD formatted disk (MGT/IMG/DSK).

Sorgelig
Fuji Shaped Bastard
Fuji Shaped Bastard
Posts: 3178
Joined: Mon Dec 14, 2015 10:51 am
Location: Russia/Taiwan

Re: ZX Spectrum Core

Postby Sorgelig » Tue Sep 11, 2018 10:16 pm

Btw, Nether Earth GS doesn't work with GS neither in TSConf, nor in ZX core. So, it's game problem - it also shows artifacts on screen while loading, so may be Disk dump is corrupted.
Use other GS games.

PhantombrainM
Obsessive compulsive Atari behavior
Obsessive compulsive Atari behavior
Posts: 110
Joined: Fri Mar 16, 2018 9:10 am

Re: ZX Spectrum Core

Postby PhantombrainM » Tue Sep 11, 2018 10:28 pm

Ah okay. I tried nether earth and venom both don't work.
Didn't try others.....

All the other tips didn't work for the above games (neither Gluk nor Real Commander or starting with run instead of load).Also ALT+F5, or even saving config, reloading core and so on ... nothing worked.

So maybe only a handful of GS games work. Checking others tomorrow.

But it doesn't matter that much for me!
I never had a spectrum and never had GS Sound. I was just curious and wanted to try it for fun. Also I wanted to learn about that system and I got a handful of tipps from you both. Thank you Sorgelig and albconde.
Two beer or not two beer? - Shakesbeer.

bakkerboy
Atarian
Atarian
Posts: 5
Joined: Sat Aug 18, 2018 6:28 am

Re: ZX Spectrum Core

Postby bakkerboy » Sun Sep 16, 2018 8:32 pm

When I compare the output of the zx spectrum (and the zx81) with other cores I noticed that the output on the hdmi is not sharp and has shadows like I got on my vga crt monitor thirty years ago. Activating the crt lines reduces it a bit, but it still very much worse than other cores. What is causing this? Is it the conversion from 50 to 60Hz?

JanniG
Atarian
Atarian
Posts: 4
Joined: Fri Oct 26, 2018 10:00 am

Re: ZX Spectrum Core

Postby JanniG » Sun Nov 18, 2018 9:28 am

This is one of my favorite cores, never had an spectrum before (C64 kid)!

I'm messing around with lots of homebrew lately (ie. castlevania) and most of them working great but i'm having troubles with "OLD TOWER".

http://www.indieretronews.com/2018/11/old-tower-retrosouls-aims-to-impress.html#more

While the title-music is working fine (as intended), the in-game sound is missing notes. Can anyone verify?

I already tried all video-timings (incl. Pentagon) with no luck.

Normaly i wouldn't mention it, but the tune is "Popcorn", so it's kind of important ;)


PS: Here is how it should sound like

http://www.retrosouls.net/zx/online.php?title=OLDTOWER&tap=ot

User avatar
yarko
Atariator
Atariator
Posts: 22
Joined: Fri May 12, 2017 7:19 am

Re: ZX Spectrum Core

Postby yarko » Sun Nov 18, 2018 12:27 pm

I have the same

Ldaborc
Atarian
Atarian
Posts: 1
Joined: Fri Nov 23, 2018 3:03 pm

Re: ZX Spectrum Core

Postby Ldaborc » Sun Nov 25, 2018 8:45 am

Hi, Sorgelic, Is it possible to make support for NeoGs? With switching from the menu to the usual General Sound?

alfishe
Atari freak
Atari freak
Posts: 68
Joined: Wed Jul 19, 2017 8:24 pm

Re: ZX Spectrum Core

Postby alfishe » Thu Dec 06, 2018 11:57 pm

Sorgelig wrote:Btw, Nether Earth GS doesn't work with GS neither in TSConf, nor in ZX core. So, it's game problem - it also shows artifacts on screen while loading, so may be Disk dump is corrupted.
Use other GS games.


Neither earth GS seems to be saved using Scorpion ZS256 snapshot mechanism or similar. Was able to make it work only with Unreal Speccy emulator. Even there splash screen is corrupted with flashing squares.


Return to “MiSTer”

Who is online

Users browsing this forum: Xtro and 8 guests