MSX core

https://github.com/MiSTer-devel/Main_MiSTer/wiki

Moderators: Mug UK, Zorro 2, Greenious, spiny, Sorgelig, Moderator Team

Glaurung
Atari freak
Atari freak
Posts: 59
Joined: Sat Mar 30, 2019 6:22 am

Re: MSX core

Postby Glaurung » Fri Sep 13, 2019 7:15 am

I have no problem with the new release and vhd.
Anyway some tape games like SIRFRED still can't load.

barbaro00
Atariator
Atariator
Posts: 20
Joined: Tue Feb 07, 2017 10:34 am

Re: MSX core

Postby barbaro00 » Fri Sep 13, 2019 3:02 pm

Glaurung wrote:
The ROM games about 99% wotks well. BUT A LOT of tape games and dsk FILES doesnt RUN at all.
Sometimes the same game doesnt run in dsk or tape, and run in ROM file.Strange.
I dont know if its mister fault or the OCM MSX FPGA that mister is based, that doesnt run this tape games.

Playing Golvellius2 in MSX2+ right know, GREAT GAME and exactly the same gameplay as original cartadige.

:cheers:


Yes, there are some games that not run well, sprites collision problems, like Temptations, Perez the mouse...
Or dsk games that not load...

User avatar
the80scomputers
Atari User
Atari User
Posts: 40
Joined: Sun Oct 06, 2019 8:29 am

Re: MSX core

Postby the80scomputers » Tue Oct 22, 2019 4:20 pm

First thing thank for the great work that is being done with this core.

I have observed that at least since the last version, the core do not boot the disk image if you just left another core and it does not matter if the "reset after mount option" is yes. Booting is only possible by re-selecting the disk image or making a hard reset.

hyperterminal
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 164
Joined: Sun Jul 09, 2017 1:43 pm

Re: MSX core

Postby hyperterminal » Tue Oct 22, 2019 5:23 pm

the80scomputers wrote:I have observed that at least since the last version, the core do not boot the disk image if you just left another core and it does not matter if the "reset after mount option" is yes. Booting is only possible by re-selecting the disk image or making a hard reset.

I had the same problem but sorgelig was not able to reproduce it on his setup (see page 3 of this thread). The solution that worked for me was to rename the VHD file to msx.vhd and move it to the root folder of the SDHC card.

User avatar
the80scomputers
Atari User
Atari User
Posts: 40
Joined: Sun Oct 06, 2019 8:29 am

Re: MSX core

Postby the80scomputers » Tue Oct 22, 2019 6:36 pm

It may be a solution but I think it is not the right one.

The bug is simple to reproduce. If you load the core just after switching on it will not play, however, if you first load any other core and pass from this to MSX it will.

petraka
Atarian
Atarian
Posts: 7
Joined: Sun Sep 01, 2019 7:16 am

Re: MSX core

Postby petraka » Tue Oct 22, 2019 7:42 pm

This core supports load from audio input?
Thanks.

NML32
Atari Super Hero
Atari Super Hero
Posts: 660
Joined: Tue Mar 11, 2014 1:54 am
Location: USA/Florida

Re: MSX core

Postby NML32 » Tue Oct 22, 2019 9:24 pm

petraka wrote:This core supports load from audio input?
Thanks.

There isn't any mention on the Wiki about the MSX supporting the ADC. :(
https://github.com/MiSTer-devel/MSX_MiSTer

petraka
Atarian
Atarian
Posts: 7
Joined: Sun Sep 01, 2019 7:16 am

Re: MSX core

Postby petraka » Wed Oct 23, 2019 1:15 pm

My tapes should wait.

woollybully
Atarian
Atarian
Posts: 5
Joined: Thu Mar 28, 2019 7:37 am

Re: MSX core

Postby woollybully » Wed Oct 23, 2019 2:20 pm

Does anyone know the optimal settings for using this core? I see many options for processors and expansion cards, and it's difficult to know where to begin.

petraka
Atarian
Atarian
Posts: 7
Joined: Sun Sep 01, 2019 7:16 am

Re: MSX core

Postby petraka » Fri Oct 25, 2019 5:27 am

My settings are:

CPU speed normal
CPU type z80
Slots empty
Mapper 2048 kb

Glaurung
Atari freak
Atari freak
Posts: 59
Joined: Sat Mar 30, 2019 6:22 am

Re: MSX core

Postby Glaurung » Fri Oct 25, 2019 7:56 am

woollybully wrote:Does anyone know the optimal settings for using this core? I see many options for processors and expansion cards, and it's difficult to know where to begin.


It's a port of MSX OCS FPGA, i thinks is updated now.
It works good without any specific setting.
If you play some advanced games like Golvellius2, o Metal Gear2, its better to switch to MSX2+, in f12 menu.

99% games work well with msx2 config (by default).
.rom files runs ok 99%
.dsk and .cas files run ok 50%

Anyway, mister MSX is much better gameplay than openmsx or other emulators.

petraka
Atarian
Atarian
Posts: 7
Joined: Sun Sep 01, 2019 7:16 am

Re: MSX core

Postby petraka » Thu Oct 31, 2019 7:11 am

Try this command before load a game:

SETSMART -F9FC (system reboots automatically)

Solve most of compatibility issues related to msx2 compatibility and mappers.

barbaro00
Atariator
Atariator
Posts: 20
Joined: Tue Feb 07, 2017 10:34 am

Re: MSX core

Postby barbaro00 » Thu Oct 31, 2019 8:53 am

petraka wrote:Try this command before load a game:

SETSMART -F9FC (system reboots automatically)

Solve most of compatibility issues related to msx2 compatibility and mappers.


Can do this on Autoexec.bas? Or will generate a loop? What that command does?
I want sofarun runing dsk with that command...

Thank you!

hyperterminal
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 164
Joined: Sun Jul 09, 2017 1:43 pm

Re: MSX core

Postby hyperterminal » Fri Nov 01, 2019 6:05 am

barbaro00 wrote:Can do this on Autoexec.bas? Or will generate a loop? What that command does?
I want sofarun runing dsk with that command...

Try this command in your bas file:

Code: Select all

_SYSTEM("A:\UTILS\SETSMART.COM -F9FC")

It would be more elegant to put the command "A:\UTILS\SETSMART.COM -F9FC" in a batch file and load it with _SYSTEM("A:\PATHTO\YOURBATCHFILE.BAT").

Here is some more information about the _SYSTEM command in BASIC:
https://www.msx.org/wiki/CALL_SYSTEM

petraka
Atarian
Atarian
Posts: 7
Joined: Sun Sep 01, 2019 7:16 am

Re: MSX core

Postby petraka » Fri Nov 01, 2019 11:49 am

Seems that load casssete through audio input improves compatibility with msx2.

This feature is going to be included in mist soon.

viewtopic.php?f=115&t=30889&start=225#p385480

Lroby74
Captain Atari
Captain Atari
Posts: 165
Joined: Sun Sep 04, 2016 8:35 pm

Re: MSX core

Postby Lroby74 » Sun Nov 24, 2019 9:17 pm

On MSX2 game "Aleste2" rom there is a missing spoken phrase just before choose of weapon (where speak another time)
for then start to play

On Mist instead this spoken phrase is present and second one too (i can hear both while on Mister i can hear only one of them)

Thank you

strogen
Retro freak
Retro freak
Posts: 10
Joined: Sun Nov 25, 2018 8:49 pm

Re: MSX core

Postby strogen » Mon Dec 09, 2019 2:05 am

I have been trying for hours to get this Sofarun on my MSX core and can't figure it out. Can some one help me? give me some direction?

Glaurung
Atari freak
Atari freak
Posts: 59
Joined: Sat Mar 30, 2019 6:22 am

Re: MSX core

Postby Glaurung » Mon Dec 09, 2019 9:39 am

strogen wrote:I have been trying for hours to get this Sofarun on my MSX core and can't figure it out. Can some one help me? give me some direction?


??

Just copy sofarun files from website in a "sofarun" folder in your msx vhd.

From msxdos enter sofarun folder,Type sofarun and thats all.

User avatar
Shazz
Atari Super Hero
Atari Super Hero
Posts: 580
Joined: Wed Aug 27, 2003 9:27 am
Location: Crétin des Alpes dauphinoises

MSX core / how to test FM PCM Player ?

Postby Shazz » Mon Jan 13, 2020 12:42 am

Hi,

I know quite nothing on the MSX... except I always dreamed to get a real one...
Recently, FM PCM Player was released for the MSX (http://www.grauw.nl/projects/fmpcm/) and I'd like to test it on the MSX core but it looks a little complicated. I understood I need to find/create a VHD image but no clue how to do that (I don't have the I/O board)

It says :
System requirements
- MSX2, MSX2+ or MSX turboR
- 128K main RAM (several MB recommended)
- 128K video RAM
- MSX-DOS 2
- MSX-MUSIC with real YM2413


Any help, links, tutorials will be appreciated !

Thanks :)
...8bits are enough...

12characters
Atariator
Atariator
Posts: 23
Joined: Sun Jun 16, 2019 10:38 am

Re: MSX core / how to test FM PCM Player ?

Postby 12characters » Mon Jan 13, 2020 9:23 pm

Shazz wrote:Hi,

I know quite nothing on the MSX... except I always dreamed to get a real one...
Recently, FM PCM Player was released for the MSX (http://www.grauw.nl/projects/fmpcm/) and I'd like to test it on the MSX core but it looks a little complicated. I understood I need to find/create a VHD image but no clue how to do that (I don't have the I/O board)

It says :
System requirements
- MSX2, MSX2+ or MSX turboR
- 128K main RAM (several MB recommended)
- 128K video RAM
- MSX-DOS 2
- MSX-MUSIC with real YM2413


Any help, links, tutorials will be appreciated !

Thanks :)


Check this post on the MiST subforum: viewtopic.php?f=115&t=30889&start=75#p357900
It has link to a VHD image that you can use.


Return to “MiSTer”

Who is online

Users browsing this forum: dtimber, system72 and 12 guests