Sinclair QL

https://github.com/mist-devel/mist-board/wiki

Moderators: Mug UK, Zorro 2, Greenious, spiny, Moderator Team

desin24
Atariator
Atariator
Posts: 23
Joined: Thu Dec 14, 2017 10:48 pm

Re: Sinclair QL

Postby desin24 » Thu Mar 07, 2019 8:52 am

[I do it, but don't work for me.[/quote]

you dont have to alter the mist.ini
just follow the instruction in this post
viewtopic.php?f=115&t=28354&p=361615#p361615

slingshot
Atari Super Hero
Atari Super Hero
Posts: 677
Joined: Mon Aug 06, 2018 3:05 pm

Re: Sinclair QL

Postby slingshot » Thu Mar 07, 2019 10:04 am

desUBIKado wrote:
I do it, but don't work for me.


Put them to both root and ql, the firmware will pick up from either of them :)
Why do you need the old driver anyway?

desUBIKado
Obsessive compulsive Atari behavior
Obsessive compulsive Atari behavior
Posts: 108
Joined: Sat Jan 06, 2018 11:49 pm

Re: Sinclair QL

Postby desUBIKado » Fri Mar 08, 2019 6:22 am

slingshot wrote:
desUBIKado wrote:
I do it, but don't work for me.


Put them to both root and ql, the firmware will pick up from either of them :)
Why do you need the old driver anyway?


First of all, I 'm authentic n00b on Sinclair QL system. I'm beginning to know QL with MiST.

I've 2 image files with QL software: QXL.win and QL_BDI.bin, and they are different inside. Each of them starts with a different rom.

QLMSDBIN.ROM --> to start up with QL_BDI.bin
QLXSDWIN.ROM --> to start up with QXL.win

If i want to work with QL_BDI.bin I need copy QLMSDBIN.ROM to ql.rom. If i want to work with QXL.win I need copy QLXSDWIN.ROM to ql.rom.

Changing mist.ini I wanted to be able to work with one or the other.

Maybe there is a simpler way to do it but I have already said that I am a beginner in the QL world.

desUBIKado
Obsessive compulsive Atari behavior
Obsessive compulsive Atari behavior
Posts: 108
Joined: Sat Jan 06, 2018 11:49 pm

Re: Sinclair QL

Postby desUBIKado » Sat Mar 09, 2019 10:53 am

I resolve the mistery. QLMSDBIN.ROM and QLXSDWIN.ROM must stay inside QL folder. Don't work if they stay in root folder (thanks Slingshot)

But... this configuration doesn't work. [ql] section is last one:


Code: Select all

[mist]
scandoubler_disable=1          ; set to 1 to run supported cores in 15khz
mouse_boot_mode=0              ; set to 1 if a mouse does not work well
joystick_disable_shortcuts=0   ; set to 1 to remove joystick -> keyboard commands
joystick_ignore_hat=0          ; set to 1 if having issues on gamepads with 'POV hat'
joystick_ignore_osd=0          ; set to 1 to prevent gamepad from controlling OSD
key_menu_as_rgui=1             ; set to 1 to bind Menu USB key to RGUI (=Right Amiga in Minimig)

;VID,PID,RIGHT,LEFT,DOWN,UP,  A ,  B ,  SEL,  STA , X ,  Y ,  L ,  R ,   L2 ,  R2  ,   L3  ,   R3
;VID,PID, 1      2   4   8 , 10,  20,   40,   80 , 100, 200, 400, 800,  1000, 2000 , 4000  , 8000


joystick_remap=0079,0011,1,2,4,8,40,10,20,80,100,200,0,0,40,80 ; HYPERKIN Para usar 4 botones + SELECT + START 
joy_key_map=1000,E2
joy_key_map=2000,E6
joy_key_map=4,51
joy_key_map=8,52

[genesis]
joystick_remap=0079,0011,1,2,4,8,10,20,40,100,200,400,0,0,800,80  ; HYPERKIN Para usar 6 botones  + START + MODE

[gameboy]
scandoubler_disable=0          ; set to 1 to run supported cores in 15khz

[ql]
;rom=QLXSDWIN
rom=QLMSDBIN


But putting [ql] section between [mist] and [genesis] then does works.

Code: Select all

[mist]
scandoubler_disable=1          ; set to 1 to run supported cores in 15khz
mouse_boot_mode=0              ; set to 1 if a mouse does not work well
joystick_disable_shortcuts=0   ; set to 1 to remove joystick -> keyboard commands
joystick_ignore_hat=0          ; set to 1 if having issues on gamepads with 'POV hat'
joystick_ignore_osd=0          ; set to 1 to prevent gamepad from controlling OSD
key_menu_as_rgui=1             ; set to 1 to bind Menu USB key to RGUI (=Right Amiga in Minimig)

;VID,PID,RIGHT,LEFT,DOWN,UP,  A ,  B ,  SEL,  STA , X ,  Y ,  L ,  R ,   L2 ,  R2  ,   L3  ,   R3
;VID,PID, 1      2   4   8 , 10,  20,   40,   80 , 100, 200, 400, 800,  1000, 2000 , 4000  , 8000

joystick_remap=0079,0011,1,2,4,8,40,10,20,80,100,200,0,0,40,80 ; HYPERKIN Para usar 4 botones + SELECT + START 
joy_key_map=1000,E2
joy_key_map=2000,E6
joy_key_map=4,51
joy_key_map=8,52

[ql]
;rom=QLXSDWIN
rom=QLMSDBIN

[genesis]
joystick_remap=0079,0011,1,2,4,8,10,20,40,100,200,400,0,0,800,80  ; HYPERKIN Para usar 6 botones  + START + MODE

[gameboy]
scandoubler_disable=0          ; set to 1 to run supported cores in 15khz

desin24
Atariator
Atariator
Posts: 23
Joined: Thu Dec 14, 2017 10:48 pm

Re: Sinclair QL

Postby desin24 » Sat Mar 09, 2019 1:11 pm

Fargo3.png
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Lroby74
Atari freak
Atari freak
Posts: 63
Joined: Sun Sep 04, 2016 8:35 pm

Re: Sinclair QL

Postby Lroby74 » Wed Mar 13, 2019 5:24 pm

desUBIKado wrote:QLMSDBIN.ROM --> to start up with QL_BDI.bin
QLXSDWIN.ROM --> to start up with QXL.win


Sorry but i need some help..

Where i can find these 2 files?

My actual setup is working with Minerva Rom but i wanna to mount a .WIN file too

Thanks in advance

desin24
Atariator
Atariator
Posts: 23
Joined: Thu Dec 14, 2017 10:48 pm

Re: Sinclair QL

Postby desin24 » Wed Mar 13, 2019 5:37 pm


Lroby74
Atari freak
Atari freak
Posts: 63
Joined: Sun Sep 04, 2016 8:35 pm

Re: Sinclair QL

Postby Lroby74 » Thu Mar 14, 2019 4:38 pm



I've already downloaded these files but i don't understand how use them..
For be exact file that i've downloaded is this : https://www.kilgus.net/soft/qlsd107_bin.zip
is correct?

desin24
Atariator
Atariator
Posts: 23
Joined: Thu Dec 14, 2017 10:48 pm

Re: Sinclair QL

Postby desin24 » Thu Mar 14, 2019 5:11 pm

I've already downloaded these files but i don't understand how use them..
For be exact file that i've downloaded is this : https://www.kilgus.net/soft/qlsd107_bin.zip
is correct?

yes
for MiST
unpack them
rename the Minerva_1.98a1_qlsd107_MiST.bin to QL.rom and copy it to the SD card
copy the QXL.win file to the SD card
copy the latest QL_xxxxxx.rbf to the SD card
create a folder on the SD card named QL
copy the your .mdv files into the QL folder on the SD card

insert the SD Card in the MiST ; switch it on
choose the QL core
F12
set the memory to 640k (you will get 896k)
save the configuration
right ALT+left ALT+CTRL reset the core

you should see now a garbled screen
that will be replaced with the MINERVA boot screen
your choices now are :
F1 o r F2 wmon / wtv boot from QXL.win
CTRL F1 or F2 boot from MDV (choose it first)
SHIFT+CRTL F1 or F2 only 128 KB memory and boot from MDV (e.g for Psion CHESS)

have fun

slingshot
Atari Super Hero
Atari Super Hero
Posts: 677
Joined: Mon Aug 06, 2018 3:05 pm

Re: Sinclair QL

Postby slingshot » Thu Mar 14, 2019 6:51 pm

Just don't forget the QL-SD driver's limitations:
- only SDHC (SD Card > 2GB)
- only FAT32
- only defragmented .win file
Using a FAT32 .vhd file solves the last two easily.

desUBIKado
Obsessive compulsive Atari behavior
Obsessive compulsive Atari behavior
Posts: 108
Joined: Sat Jan 06, 2018 11:49 pm

Re: Sinclair QL

Postby desUBIKado » Thu Mar 14, 2019 8:49 pm

slingshot wrote:Just don't forget the QL-SD driver's limitations:
- only SDHC (SD Card > 2GB)
- only FAT32
- only defragmented .win file
Using a FAT32 .vhd file solves the last two easily.


And the first one too. I have ql.vhd files with 128 MB and 1.5 GB and both of them work fine.

slingshot
Atari Super Hero
Atari Super Hero
Posts: 677
Joined: Mon Aug 06, 2018 3:05 pm

Re: Sinclair QL

Postby slingshot » Thu Mar 14, 2019 10:02 pm

desUBIKado wrote:
And the first one too. I have ql.vhd files with 128 MB and 1.5 GB and both of them work fine.


The host card must be SDHC even if the vhd is small.

desUBIKado
Obsessive compulsive Atari behavior
Obsessive compulsive Atari behavior
Posts: 108
Joined: Sat Jan 06, 2018 11:49 pm

Re: Sinclair QL

Postby desUBIKado » Thu Mar 14, 2019 10:29 pm

slingshot wrote:
desUBIKado wrote:
And the first one too. I have ql.vhd files with 128 MB and 1.5 GB and both of them work fine.


The host card must be SDHC even if the vhd is small.


OK, you are right. My SD card has 64 GB


Return to “MiST”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests