Steem 3.9.3 Strange Mouse Behavior

Bug reports and support area for Steem

Moderators: Mug UK, Steem Authors, Moderator Team

Forum rules
All bug reports must include:
Steem version
Host operating system version
TOS ROM version
Copy of steem.ini
Reference to or copy of disk image being used
Brief description of steps performed
Description of desired outcome
Description of actual outcome
User avatar
TheNameOfTheGame
Atari God
Atari God
Posts: 1056
Joined: Mon Jul 23, 2012 8:57 pm
Location: Almost Heaven, West Virginia

Steem 3.9.3 Strange Mouse Behavior

Postby TheNameOfTheGame » Tue Oct 03, 2017 7:20 pm

My mouse is going wonky in this new Steem release. All jittery moving in opposite directions like it's drunk lol in the emulation window. Works fine on 3.8.0.

User avatar
Steven Seagal
Atari God
Atari God
Posts: 1988
Joined: Sun Dec 04, 2005 9:12 am
Location: Undisclosed
Contact:

Re: Steem 3.9.3 Strange Mouse Behavior

Postby Steven Seagal » Tue Oct 03, 2017 7:32 pm

Hi, sorry about that but "it works for me". Is it with(out) SSE options 'C1', 'Capture mouse', 'VM-friendly mouse'?
Is the ST accelerated?
Maybe you could post content of trace.txt?
In what Steem version does it start acting like this?

User avatar
Acepower
Atarian
Atarian
Posts: 7
Joined: Tue Jul 11, 2017 11:20 pm

Re: Steem 3.9.3 Strange Mouse Behavior

Postby Acepower » Thu Oct 05, 2017 12:44 pm

Happens to me also but only in Monochrome/High Resolution modes with SSE 3.9.3 using STF/Mega STF with 1.04 UK TOS and STE with 1.62 UK TOS. The cursor always jitters and even moves to the opposite direction of the mouse for brief moments especially when fast moving the mouse. When the mouse movement is very slow and smooth then the cursor behaves better.

When C1 option left unchecked though, the behavior improves dramatically, no more jumps, jitters or opposite movements, but another problem surfaces: the movement, lags behind. Especially when I do fast circles with the cursor, it can lag behind for 2 circles. (When I already stopped the actual mouse on my hand, the ST cursor still has to do 2 more circles so it moves by it's own).

All of the above doesn't happen at Low resolution color mode. Didn't try Medium resolution yet.

User avatar
spiny
Disk Imager Supreme
Disk Imager Supreme
Posts: 2340
Joined: Mon Aug 11, 2003 11:53 pm
Location: just outside bristol
Contact:

Re: Steem 3.9.3 Strange Mouse Behavior

Postby spiny » Thu Oct 05, 2017 1:03 pm

I had this, and after lots of troubleshooting it turned out to be linked with the screensharing app I was using (Synergy)

User avatar
Steven Seagal
Atari God
Atari God
Posts: 1988
Joined: Sun Dec 04, 2005 9:12 am
Location: Undisclosed
Contact:

Re: Steem 3.9.3 Strange Mouse Behavior

Postby Steven Seagal » Thu Oct 05, 2017 1:18 pm

Acepower wrote:Happens to me also but only in Monochrome/High Resolution modes with SSE 3.9.3 using STF/Mega STF with 1.04 UK TOS and STE with 1.62 UK TOS. The cursor always jitters and even moves to the opposite direction of the mouse for brief moments especially when fast moving the mouse. When the mouse movement is very slow and smooth then the cursor behaves better.

When C1 option left unchecked though, the behavior improves dramatically, no more jumps, jitters or opposite movements, but another problem surfaces: the movement, lags behind. Especially when I do fast circles with the cursor, it can lag behind for 2 circles. (When I already stopped the actual mouse on my hand, the ST cursor still has to do 2 more circles so it moves by it's own).

All of the above doesn't happen at Low resolution color mode. Didn't try Medium resolution yet.


Thx, bug confirmed when C1 is checked in high resolution. Not the lag without C1.
A quick fix is to change mouse speed in joystick options or disable pointer acceleration in your control panel.
I will fix that (wrong parameter) but note that on the ST, you can reproduce this by moving your mouse very fast.

spiny wrote:I had this, and after lots of troubleshooting it turned out to be linked with the screensharing app I was using (Synergy)


But I could reproduce the behaviour without this.

User avatar
TheNameOfTheGame
Atari God
Atari God
Posts: 1056
Joined: Mon Jul 23, 2012 8:57 pm
Location: Almost Heaven, West Virginia

Re: Steem 3.9.3 Strange Mouse Behavior

Postby TheNameOfTheGame » Thu Oct 05, 2017 2:02 pm

Thanks! Sorry I didn't get back to this thread. I went back to using 3.8.0 again and I forgot about it. :oops:

Yes, I was using HIgh resolution also. As you say, if the mouse speed in Steem is set to minimum, the problem is gone, but then the mouse is way too slow.

I'm glad the problem is reproducible, I'd love to keep using the new version!

User avatar
Steven Seagal
Atari God
Atari God
Posts: 1988
Joined: Sun Dec 04, 2005 9:12 am
Location: Undisclosed
Contact:

Re: Steem 3.9.3 Strange Mouse Behavior

Postby Steven Seagal » Thu Oct 05, 2017 3:26 pm

Don't worry about that, I blame myself for testing so little.
I plan to release corrections soon.

User avatar
TheNameOfTheGame
Atari God
Atari God
Posts: 1056
Joined: Mon Jul 23, 2012 8:57 pm
Location: Almost Heaven, West Virginia

Re: Steem 3.9.3 Strange Mouse Behavior

Postby TheNameOfTheGame » Thu Nov 02, 2017 1:10 am

Hello, did you find anything out about this issue?

User avatar
Steven Seagal
Atari God
Atari God
Posts: 1988
Joined: Sun Dec 04, 2005 9:12 am
Location: Undisclosed
Contact:

Re: Steem 3.9.3 Strange Mouse Behavior

Postby Steven Seagal » Thu Nov 02, 2017 8:38 am

Hi, yes of course, normally the current dev builds include the correction.


Return to “Support”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest